Rally

Rally Italia Sardegna: dubbele overwinning voor Hyundai en Thierry Neuville springt van vijf naar twee!

Uitgegeven door Peter Vader • 4 juni 2023 16:45

Thierry Neuville sprong zondagmiddag van de vijfde naar de tweede plaats in het FIA World Rally Championship-klassement, na een langverwachte overwinning in de Rally Italia Sardegna. De Belgische ster Neuville reed voor i20 N-teamcollega Esapekka Lappi met een 33,0 seconden voorsprong, naar een droom 1-2 finish voor Hyundai in ronde zes van 13. Neuville scoorde daarmee zijn achttiende overwinning in zijn carrière met navigator Martijn Wydaeghe aan zijn zijde.

Rally Italia Sardegna 2023 podium met Thierry Neuville als overtuigende winnaar
Het podium van de Rally Italia Sardegna 2023 met Thierry Neuville als overtuigende winnaar

Het resultaat diende als een eerste overwinning in 2023 voor zowel Neuville als zijn team, waardoor het Koreaanse merk binnen 23 punten van de in het kampioenschap leidende fabrikant Toyota Gazoo Racing kwam. De leiding wisselde maar liefst negen keer van eigenaar, tijdens de snelle en furieuze wedstrijd op het mediterrane eiland. Totdat Neuville het initiatief greep toen GR Yaris-rivaal Sébastien Ogier van de weg raakte tijdens de voorlaatste klassementsproef van zaterdag. Hij overtrof Lappi in dezelfde etappe, die zijn derde opeenvolgende top-drie-finish vierde, in dezelfde etappe. Neuville prolongeerde zijn comfortabele voorsprong tijdens de finale van vier etappes op zondag.

Rally Italia Sardegna 2023 T Neuville / M Wydaeghe BEL Hyundai i20 N
Overtuigende winnaars T Neuville / M Wydaeghe (BEL) Hyundai i20 N

"Het was duidelijk een uitdagend weekend", zei Neuville, die nu 25 punten achterstand heeft op leider in het klassement Kalle Rovanperä. “We kwamen hier met de overtuiging dat we voor de overwinning konden vechten. Maar de eerste dag was gelijk al een uitdaging en we verloren wat tijd. Gisteren stonden we op kop komen en moesten we dit volhouden tot het einde. “Het is de eerste overwinning voor het team dit jaar, het is een 1-2, en ook de eerste overwinning voor onze teambaas [Cyril Abiteboul]. Craig Breen zit ook in onze herinneringen - we wilden de overwinning eigenlijk in Kroatië voor hem, maar we hebben hem dan nu."

Rally Italia Sardegna 2023 E Lappi / J Ferm FIN Hyundai i20 N
E Lappi / J Ferm FIN in hun Hyundai i20 N bezorgden Hyundai zijn eerste en bovendien dubbele overwinning in 2023

Rovanperä voltooide het podium als derde overall, zijn beste resultaat van zijn vijf Rally Italia Sardegna-deelnames. Hoewel hij bij de finish een achterstand van 1 minuut en 22,3 seconden op zijn landgenoot Lappi had, zorgde het hoge verloop ervoor dat hij met een aanzienlijke voorsprong van 3 minuten en 25,2 seconden op zijn als vierde geklasseerde Toyota-teamgenoot Elfyn Evans eindigde. Evans had moeite om in zijn ritme te komen in zijn GR Yaris en viel zaterdag ongeveer drie minuten terug toen de radiator van de auto beschadigd raakte bij een wateroversteekplaats.

Rally Italia Sardegna 2023 K Rovanperä / J Halttunen FIN Toyota GR Yaris
K Rovanperä / J Halttunen (FIN) Toyota GR Yaris

Dani Sordo haalde bijna drie Hyundai ‘s in de top vijf, maar stopte na de tweede etappe van de dag vanwege een defecte uitlaat. Het maakte voortijdig een einde aan wat een turbulent weekend was voor de Spanjaard, nadat hij eerder op vrijdagochtend met zijn i20 N over de kop was gerold.

Rally Italia Sardegna 2023 A Mikkelsen / T Eriksen NOR Škoda Fabia RS Rally2
Onverwachte vijfde plaats overall en de WRC2-overwinning voor A Mikkelsen / T Eriksen (NOR) met hun Škoda Fabia RS Rally2

Zijn opgave maakte de weg vrij voor Andreas Mikkelsen om vijfde overall te worden en een verrassende overwinning te behalen in WRC2. De Škoda Fabia-coureur had meer dan een halve minuut achterstand op Adrien Fourmaux voor de finale Wolf Power Stage, maar de Fransman gleed 1,4 km van de weg in de finale. De ene zijn dood de ander zijn brood.

Het WRC-seizoen gaat zijn tweede helft in met een langverwacht bezoek aan Afrika later deze maand. De legendarische Safari Rally Kenya wordt verreden vanuit Naivasha en vindt plaats van 22 - 25 juni.