Karting • GK4 Kartseries

Veelbelovende start van Luuk Neessen! Meteen naar podiumplaats in X30 Cadet-klasse

Uitgegeven door Bas Kaligis • 8 februari 2018 20:18 • Print artikel

GENK - Dat noem je het kartseizoen nog eens uitstekend beginnen. Luuk Neessen werd zondag tijdens de eerste ronde van het Nederlands kampioenschap X30 tweede in de Cadet-klasse. Wat zijn prestatie extra knap maakt, is dat de twaalfjarige rijder uit Panningen dit seizoen rookie is. Vorig jaar reed hij namelijk nog in de Mini's, maar de overstap naar een hogere klasse leverde hem al gelijk een mooie beker op. Een veelbelovende start van het seizoen dus voor de snelle Limburger!

Podium voor Luuk Neessen OW Karting OK1 kart

"Ik ben tevreden over mijn weekend. Het gaat de goede kant op", oordeelde Luuk na afloop van de races op het kartcircuit van Genk. "Tijdens de trainingen had ik al de tweede tijd. Ik dacht: ik kan weleens een podiumplaats gaan halen."

In de eerste race van het weekeinde kreeg hij de bevestiging dat het met zijn snelheid wel goed zat. De snelle Limburger, die uitkomt voor het team van OW Karting, werd heel knap tweede en zag zo zijn zelfvertrouwen toenemen. Jammer genoeg zat het hem even niet mee in de tweede race met name de wisselende omstandigheden. Hij eindigde daarin als negende, maar Luuk liet het hoofd niet hangen en ging er voor voor de finale eens extra goed voor zitten. Vanaf de start was hij voorin te vinden en toen de finishvlag eenmaal uithing was, er maar één rijder die nog voor hem reed. Hij werd dus tweede. Bepaald een knappe prestatie voor iemand die zijn eerste wedstrijd in de X30 Cadet-klasse rijdt.

Wel moest hij even wennen aan de nieuwe kart toen hij er voor het eerst mee ging testen na afloop van het vorige seizoen, toen hij nog in de Mini Parilla-klasse uitkwam. "Toen ik voor het eerst in de Cadet-kart begon te rijden, merkte ik dat ik sneller moe werd", zei Luuk. "De kart is groter en stuurt wel een stuk zwaarder dan een Mini Parilla." Om zijn conditie op te bouwen, zorgt Luuk ervoor dat hij regelmatig touwtje springt en hardloopt. Dat werkt, zo heeft hij ervaren. "Ik ben een stuk fitter."

Hoewel Luuk pas twaalf jaar oud is, racet hij toch al zo'n zeven jaar in karts, want hij begon al op zijn vijfde. De reden laat zich raden. "Mijn vader deed het vroeger ook. Hij heeft me een keer meegenomen naar de indoorbaan van Hezemans in Eindhoven. Ik vond het meteen hartstikke leuk om te doen. Vooral omdat je met een kart heel hard door de bocht kunt. Ook de snelheid op het rechte stuk vind ik mooi. En natuurlijk kijken of je in races kunt winnen."

Neessen bleek talent voor het racen te hebben en wat goed is komt snel. "Toen ik acht was, zijn we voor het eerst buiten gaan rijden. Nu rijd ik voor het derde jaar wedstrijden. Het wordt steeds uitdagender en daardoor ook steeds leuker." Luuk begon in 2016 in de Mini Parilla-klasse. Dat jaar eindigde hij op de vijfde plaats in het GK4-kampioenschap. Vorig jaar werd hij in datzelfde kampioenschap in dezelfde klasse vierde en in het NK eindigde hij als zesde. Voor dit jaar is de top drie in de eindstand van het NK het doel, hetzelfde geldt voor het GK4-kampioenschap.

Sterke race van Luuk Neessen leidt tot podium

Wie zijn rijden van afgelopen weekeinde zag, weet dat die ambitie niet te hoog gegrepen hoeft te zijn. Luuk liet zien dat er veel potentie in zijn rijden zit. Dus die top drie, dat lijkt alleszins mogelijk. Ooit hoopt hij zo goed te zijn dat hij de autosport haalt, meer specifiek de formule-auto-racerij. Wie zijn favoriete coureur is? Max Verstappen natuurlijk. Hoe kan het ook anders als mede-Limburger. "Hij is echt mijn voorbeeld. Ooit hoop ik net zo goed te worden!"

Luuk Neessen krijgt ondersteuning in de racerij van Tuin & Terras Heldense Steenhandel, Asbestsanering het Zuiden en Heldense Steenfabriek.

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS