Karting • GK4 Kartseries

Preview karting: 210 coureurs maken hun opwachting in de IAME X30 Series Benelux op Mariembourg

Uitgegeven door Bas Kaligis • 9 maart 2018 17:28 • Print artikel

Het Belgisch Kampioenschap Karting, dat werd omgedoopt tot de IAME Series Benelux, gaat op 10 en 11 maart terug van start in Mariembourg. Voor deze eerste van vier afspraken zullen er niet minder dan 210 piloten van de partij zijn op het circuit van de Karting des Fagnes. En zelfs al hebben de Belgen de ambitie om te schitteren op eigen bodem, zullen ze toch moeten rekening houden met de talrijk aanwezige buitenlanders. Het spektakel zal dus ongetwijfeld van de partij zijn! Het is ontegensprekelijk: het Belgisch Kampioenschap Karting met daarin de IAME X30 categorieën is zeker één van de best bezette “nationale” competities van Europa. Ter gelegenheid van de seizoensstart van de IAME Series Benelux op 10 en 11 maart te Mariembourg, hebben 210 piloten zich ingeschreven. Onder hen vinden we natuurlijk de Belgen, maar eveneens veel Nederlanders en Fransen, Britten, Esten, Finnen, Italianen, Zwitsers, Noren. In totaal zullen er een twaalftal verschillende nationaliteiten vertegenwoordigd zijn in de zes voorgestelde categorieën, het bewijs dat deze eerste manche van het kampioenschap de allures zal hebben van een Europese proef.

Iame X30 Mariembourg

Op zaterdag vinden de vrije trainingen, de kwalificatietesten (vanaf 14u15) en de eerste kwalificatiesessies (vanaf 15u45) plaats. Deze worden op zondagochtend verdergezet alvorens plaats te maken voor de eerste van de zes Finales die op het programma staan. De toeschouwers – voor wie de toegang gratis is – zullen maar liefst 30 starts kunnen meemaken! Wie zal er als winnaar afgevlagd worden? We overlopen even de favorieten. Wetende dat een verrassing nooit uit te sluiten valt!

X30 Senior: 85 piloten voor 34 Finaleplaatsen!
Door de afschaffing van de X30 Super klasse, is het de X30 Senior klasse (14-30 jaar) die de status van koninginneklasse erft voor dit seizoen. Niet minder dan 85 deelnemers – tevens het maximum toegelaten – worden verwacht! Dit is nooit eerder gezien in een klasse van IAME in België! Het is dus moeilijk om de naam van een favoriet te noemen, want de strijd voor de 34 finaleplaatsen belooft spannend te worden. William Godefroid en de Fransen Corentin Collignon en François-Xavier Venet (Kampioen in de X30 Senior klasse in 2016), die vorig jaar nog optraden in de X30 Super klasse, zullen de strijd aangaan met Franck Chappard, de titelverdediger in de X30 Senior klasse. Zijn landgenoten Xavier Dias en Christopher Chany zullen zich zeker ook willen tonen, zonder de Nederlandse delegatie te vergeten, aangevoerd door Thijmen Nabuurs, de onverwoestbare Joey Van Splunteren en de terugkerende Henkie Waldschmidt. Van Belgische kant zullen ze zich zeker de kaas van het brood niet laten eten! Komende van de X30 Junior klasse, zullen Rens Van Pelt, Elie Goldstein, Antoine Potty, Tuur Stalmans, Evan Becerra en Xavier Handsaeme (winnaar van de CIK-FIA Academy Trophy) hun talent willen laten zien. Ries Viverette, Aurélien Dasseleer, Hugo Tessaro en Martin Hébette zullen zich, gesterkt door een leerjaar, zeker willen bewijzen, terwijl David Jacobs, Belgisch Kampioen in de X30 Master klasse in 2016, zich komt meten met de jonge wolven. Naast de in de competitie terugkerende Mattéo Raspatelli en Mathieu Di Giacomo, zal men ook de meervoudige nationale kampioen Olivier Palmaers in de gaten moeten houden, die de kart met versnellingsbak aan de kant laat. Tenslotte dienen we ook rekening te houden met de Belgische Duitser Esteban Muth, ex-kampioen van België in de Mini klasse, die vorig jaar meereed voor de overwinning in het Wereldkampioenschap OK, door als 2de te worden afgevlagd, alvorens een tijdstraf te krijgen. Er zijn dus meer dan 20 piloten die het podium als doel hebben! En de lijst is hiermee verre van compleet.

X30 Super Shifter: Roy Bakker gaat opnieuw voor de titel
In de categorie « karts met versnellingsbak » (toegankelijk vanaf 15 jaar), zal er meer duidelijkheid zijn: in 2018 is het gedaan met wedstrijden in de wedstrijd met aparte klassementen voor de X30 Super Shifter- en de X30 Shifter klasse. Enkel de X30 Super Shifter motoren (175cc) zullen het mooie peloton vormen van meer dan 25 piloten. De Nederlander Roy Bakker, kampioen in 2017, zal er hoe dan ook de referentie zijn. Maar hij dient rekening te houden met de nieuwe rekruten die overkomen van de X30 Shifter klasse, zoals Thomas Vansteenberghe, Raphaël Baertsoen, Youri Haumont en vooral Corentin Grégoire, de ongeslagen kampioen van vorig jaar. Onder de andere grote namen, noteren we de gezwinde Antwerpenaar Frédéric Op de Beeck, de terugkeer naar de X30 proeven van Sam Claes en de première “bij de karts met versnellingsbak” van de Nederlander Rowan Grinwis.

X30 Master: Kietltyka tegen Lecarpentier en Yoluc
Voor veel piloten is alles begonnen in de karting. Met de X30 Master klasse (ouder dan 30 jaar of zwaarder dan 80kg), hebben de piloten die het meest als “amateurs” worden beschreven en die de discipline maar laat hebben ontdekt een categorie kunnen vinden die hen het meeste ligt. Maar de X30 Master klasse biedt ook de mogelijkheid aan sommigen om de sensaties van hun jaren in de karting opnieuw te kunnen beleven op een steeds interessant niveau. Zo had Fabien Kieltyka in 2017 zijn terugkeer voor een volledig seizoen niet gemist door, meer dan 15 jaar later, opnieuw kampioen van België te worden. Bij afwezigheid van zijn grote rivaal David Jacobs, die overgestapt is naar de X30 Senior klasse, zal deze grote entertainer van de Belgische karting van eind de jaren ’90 waarschijnlijk de vrijheid hebben om dit exploot te herhalen. Hij kon zijn seizoensdebuut reeds goed starten dor vorige we ek de Trofee Jules Bianchi te veroveren tijdens de eerste proef van de IAME Series France. Niettemin zal Fabien toch de regelmatige Justin Bonnes, de Luxemburger Alain Bazard, de Fransen Jonathan Wemaux en David Chenillot of de terugkerende Hubert Bauthier in de gaten moeten houden, terwijl de Fransman Wilfried Lecarpentier zeker zal gevolgd worden door de kenners. Als hij zich ergens inschrijft, dan is de recordman van de 24 Uren van Le Mans Karting (8 overwinningen) altijd een kandidaat voor de overwinning! We zijn eveneens benieuwd naar de evolutie van de Turkse GT-piloot Salih Yoluc, Europees Kampioen in de Le Mans Series en deelnemer aan de 24 Uren van Le Mans 2017 met een Aston Martin.

X30 Junior: het zal er warm zijn!
De Belgische deelnemers tussen 12 en 15 jaar zullen zich kunnen tonen dit weekend! Door het peloton van de X30 Junior klasse, gekend als één van de meest geanimeerde – met een veertigtal deelnemer – zal een sterke internationale wind waaien, want meer dan de helft van de deelnemers aan de start komen uit het buitenland. Met de ervaring van één seizoen in de categorie op zak, zullen Valon Janssen (3de in 2017) en Sam Balota (5de) van deze ervaring gebruik willen maken om de aanvallen van ex-Cadetten Jarno Sutens, Noah Maton, Alessandro Tudisca en Darek Egyed, allen in de top 5 in de lagere klasse vorig jaar, te counteren. Van haar kant waagt ook Sita Vanmeert de grote sprong door over te stappen van de Mini klasse naar de X30 Junior klasse. Maar ook de buitenlanders zullen zeker geen figurantenrol willen spelen! De Nederlanders rekenen ondermeer op Summer Webb en Bart Ploeg, de vicekampioen van België in de Mini klasse. De Fransen hebben in Enzo Lévêque, een vertrouwd gezicht in de wedstrijden van de Lage Landen, als kopman. Bovenop een Zwitser (Mathieu Erb), een Est (Ken Oskar Algre) en een Fin (Miska Kaskinen), noteren we eveneens een sterke Britse delegatie met Ben Fayers, Alfie Pri nce, Zach Ripley, Scott Sumpton en Christian Lilley, kortweg veel piloten met ambitie die de Plas oversteken. Dus ook hier mogen we ons verwachten aan een mooie strijd!

X30 Cadet: Kwaliteit bij gebrek aan kwantiteit
Met een leeftijdslimiet (10-13 jaar) die gedeeltelijk deze van de Mini klasse (7-11 jaar) en die van de X30 Junior klasse (12-15 jaar) overlapt, heeft de X30 Cadet klasse moeite om een goed gevuld deelnemersveld aan te bieden. Maar zelfs al noteren we slechts een vijftiental inschrijvingen, de kwaliteit is vast en zeker aanwezig! Onder de protagonisten zijn er veel die vorig jaar de Mini klasse kleur gaven. Dit is het geval van Victor Louis, Boris Laurencin en Nederlander Luuk Neessens, die zeker de intentie hebben om te tonen tot wat ze in staat zijn te doen aan het stuur van een groot chassis. Daartegenover heb je de “anciens” Olivan Fayt en Youri Bonte die maar één doel voor ogen hebben, de overwinning! Maar dat is ook het geval van de Franse Luxemburger Maxim Furon-Castelain, auteur van enkele mooie prestaties vorig jaar in Frankrijk. De verrassing kan eveneens komen van outsider s zoals Mathias Focan, Lucas Taelman, Théo Pirmez of de Italiaan Salvatore Gulizia. Een winnaar voorspellen wordt niet gemakkelijk.

Mini: wie volgt Abraham op?
Met meer dan dertig inschrijvingen zal de Mini klasse (7-11 jaar) zonder twijfel de moeite zijn om te volgen dit weekend! Kimmy Abraham kampioen van een strijdvol seizoen in 2017, zal zijn titel verdedigen. Voor de jonge piloot uit Ittre zal het een uitdaging van formaat zijn: een dertigtal tegenstanders zullen er alles aan doen om hem de kroon af te nemen! Aan Belgische kant denken we natuurlijk aan diegene die vorig jaar reeds kleur gaven aan deze categorie, zoals Angelo Meli, Simon Lacroix, Amaury Meertens of Jordi Drees… om er maar een paar te noemen. De Nederlander Nathan Ottink is zeker ook in staat om een rol in de kop te spelen. Tenslotte, zal het ook interessant zijn om de prestaties van de Tsjech Lukas Horcicka, de Brit Sebastian Minns en de snelle Deen Louis Hoffbeck te volgen, met een eventuele verrassing van de talrijke nieuwkomers, waaronder Emilien Allart, zoon van rallypiloot Benoit. Dit alles, zeker het volgen waard vanaf komende zaterdag in Mariembourg!

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS