Karting • GK4 Kartseries

Joey van Splunteren piekt op Spa-Francorchamps en maakt zich op voor de Supernationals in Las Vegas

Uitgegeven door Bas Kaligis • 26 oktober 2017 02:14

SPA-FRANCORCHAMPS/GENK - Overal waar Joey van Splunteren racet, rijdt hij vooraan. De 25-jarige karter uit Zaandijk was ook afgelopen weekeinde weer succesvol. Zaterdag won hij in het BEKC-kampioenschap in Spa, een dag later pakte Van Splunteren het dagklassement bij de Senioren tijdens de vijfde ronde van het GK4-kampioenschap in Genk.

Joey van Splunteren twee races, twee bekers

De endurancerace van zaterdag in het BEKC-kampioenschap bleek uiteindelijk niet zo moeilijk, stelde Joey, die samen met Junior Bergmans voor Bergmans Racing uitkwam. “Ik was een stukje sneller dan de rest. Ik moest als laatste starten, maar binnen vier ronden lag ik eerste. Daarna heb ik een groot gat geslagen. Ik was vooral in het begin van de race een stukje sneller. Drie tienden per ronde. Uiteindelijk wonnen we met een ronde voorsprong.”

Door de zege werd Joey’s teamgenoot Bergmans kampioen. Voor Van Splunteren, die dit jaar voor het eerst sinds jaren een volledig seizoen rijdt, gold dat niet omdat hij maar twee van de vijf races tot dusver reed. Maar de eerste waaraan hij meedeed, in Kerpen, won hij ook. Een ‘gewoonte’ die hij een race later ook in Spa demonstreerde tijdens de ronde van het GK4-kampioenschap.

Al tijdens de kwalificatie in de regen toonde de supersnelle Zaandijker overduidelijk zijn intenties. “Ik pakte de pole met een tiende voorsprong op de nummer twee. De eerste twee wedstrijden heb ik gewonnen. De eerste race was wel heel erg moeilijk. Ik had veel concurrentie van Rowan Grinwis. Hij kan heel goed in de regen rijden, we waren aan elkaar gewaagd. Uiteindelijk won ik met een halve seconde voorsprong. Tijdens de tweede race had ik het beter voor elkaar. Die won ik met een oorsprong van 2,5 seconde.”

De laatste race was met name door de plotseling veranderende omstandigheden een pittige voor Joey. “Een kwartier van tevoren was het nog droog”, blikte hij terug. “Vijf minuten voordat we het parc fermé in moesten, begon het weer te regenen. Ik stond er zonder monteur, want in de GK4 werk ik altijd voor me mezelf. Ik kon de banden nog wel snel verwisselen, maar het regentandwiel kon ik er niet meer op zetten.”

Joey liet zich er niet door uit het veld slaan en slaagde erin de schade te beperken; hij werd tweede. Zijn teamgenootje Niels Koolen werd vlak achter hem derde. “Niels reed heel erg sterk, de hele dag al. Tijdens de derde race zat hij op mijn bumper. Niels had zich als derde gekwalificeerd, op twee duizendsten van een seconde achter de nummer twee. En in de eerste race werd hij ook derde, in de regen. Hij kwam toen twee à drie tienden tekort op mij en Rowan. In de tweede race moest Niels veel vechten en werd hij zesde.”

Met nog één race te gaan, staat Joey eerste in het totaalklassement. In Genk kan het komende maand eigenlijk niet meer fout gaan voor hem. “Ik ga er voor natuurlijk. In Genk moet ik normaal gesproken de titel kunnen pakken.”

Joey van Splunteren

Daarna rijdt hij samen met teamgenoot Niels Koolen nog de Supernationals-wedstrijden in Las Vegas. Het wordt voor het snelle duo, dat gesponsord wordt door Super B en Athleteshop, de eerste keer dat zij aan het jaarlijkse evenement meedoet. “Ik weet dat daar aardig wat getikt wordt, hier en daar, want als je daar wint, krijg je 10.000 dollar. Ik ga altijd voor de overwinning. Er zijn genoeg goede rijders die erheen gaan, dus het wordt wel lastig, maar dat is geen excuus", zei Joey. "Het wordt gewoon gas erop. Ik ga mijn best doen.”

Terugblikkend is Joey tevreden over zijn seizoen. “Oké, het Europees kampioenschap, daar had wat meer in gezeten. Ik had wat pech, maar al met al was het een heel goed seizoen. En de vooruitgang van Niels is bijzonder goed. We trainen samen! Hij heeft veel bijgeleerd en kan nog derde worden in het GK4-kampioenschap. Voor mij was het het eerste volledige seizoen sinds 2010. Het is gewoon super om weer volle bak te rijden. Karten verveelt nooit!”

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS