Karting • GK4 Kartseries

Joey van Splunteren is een klasse apart in Mariembourg: "Het ging erg goed. Ik had niks te klagen"

Uitgegeven door Bas Kaligis • 13 maart 2018 19:56 • Print artikel

MARIEMBOURG - Natuurlijk was hij competitief zondag in Mariembourg, want Joey van Splunteren is (bijna) altijd competitief. De 25-jarige karter uit Zaandijk won bij de Senioren de eerste ronde van het Belgisch kampioenschap X30. Maar dat hij won, was ditmaal toch niet zo 'natuurlijk'; er deden maar liefst 86 rijders mee. Dat hij desondanks drie van de vier heats won én de beste was in de finale zegt veel, zo niet alles over zijn klasse.

Joey van Splunteren

"Het ging erg goed. Ik had niks te klagen", was de nuchtere reactie van Joey na afloop. Een understatement van jewelste voor iemand die de tweede plaats als slechtste prestatie van het weekeinde moest noemen. Hij domineerde ouderwets en dat in een enorm veld van 86 deelnemers. "In de regen was ik heel snel en ook op een droge baan was ik snel. Snel genoeg om te winnen."

Wat zijn prestatie nog opvallender maakte, is dat hij net was overgestapt naar het Evolution-team en nu ineens op een OTK-kart in actie kwam. Voorheen reed hij met succes op een Gillard. "Het was wel even wennen op de OTK. Het sturen is even anders, maar hij verschilt niet heel veel met de oude kart. Bovendien had ik al eens eerder met OTK gereden. Dat maakte het voor mij wat makkelijker."

Hoewel hij domineerde op de Belgische baan had hij het toch heus niet gemakkelijk gehad, stelde Joey. "Het is altijd moeilijk om te winnen. Zeker in een veld van 86 deelnemers. Het is elke week weer een verrassing om te zien waar je eindigt. Dit weekend waren de trainingen op een natte baan, terwijl de baan tijdens de finale droog was. Dan weet je niet precies waar je staat. Het is afwachten of je wel de juiste afstelling hebt."

Start Iame X30 Senioren Mariembourg

Dat bleek het geval te zijn. De van poleposition vertrokken Joey had een goede start. Even later maakte hij een foutje waardoor hij terugviel naar de derde plaats. "Ook was de bandenspanning in het begin niet goed. Daardoor duurde het lang voordat ze op de juiste temperatuur waren. Het was voor mij gewoon een kwestie van rustig blijven. Uiteindelijk pakte ik de leiding terug en kwam de rest niet meer dichterbij", zei de snelle Noord-Hollander. "Slipstreamen scheelde op deze baan best veel. Er was wel een jongen die lang dicht achter me zat, maar hij kon me gelukkig niet inhalen."

Zijn volgende wedstrijd is de eerste EK-wedstrijd van het seizoen, over een kleine twee weken op het circuit van Salbris in Frankrijk. "Dat is altijd een moeilijke race. Maar ik ga wel voor de winst." Een test daar moet hem helpen opnieuw te winnen. "Het is sowieso goed van tevoren even op de baan te hebben gereden. En dan maar hopen dat het helpt om te winnen!"

Joey van Splunteren wordt in zijn raceactiviteiten ondersteund door: Super B en Athleteshop.

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS