Karting • GK4 Kartseries

Joey van Splunteren in de rol van coach en coureur

Uitgegeven door Bas Kaligis • 26 augustus 2017 08:27 • Print artikel

GENK/WACKERSDORF – Het is een drukke periode geweest voor Joey van Splunteren. Buiten races voor het EK in Duitsland, had hij nog races in België. Ook gaat zijn rol als coach van Niels Koolen door. Afgelopen weekend stond hij zijn pupil bij in het Iame X30-kampioenschap op Genk. We blikken nog even terug op een drukke periode, waarin hij naast zijn werkzaamheden bij Garage Viljo van Splunteren, ook de weekeinden actief was in de racerij.

Joey van Splunteren en Niels Koolen


Tijdens de derde ronde van het GK4-kampioenschap bewees Joey van Splunteren niets aan vorm te hebben ingeboet. De 25-jarige karter uit Zaandijk won het dagklassement met achtereenvolgens de eerste, eerste en vijfde plaats in de races en hield zo zijn status van topper in stand.

Tijdens de GK4-ronde in Genk ging het in eerste instantie niet van een leien dakje. Dat had alles te maken met een clash met een andere rijder tijdens de eerste race. Daardoor zakte Joey terug naar de dertiende plaats. “Daarna was de rest voor me aardig ver weg”, blikt Joey terug die door zijn derde tijd in de kwalificatie van de derde plaats was gestart. “Ik moest door die hele groep heen. Op dat moment was ik wel teleurgesteld over dat ongeluk. Ik maakte me wel zorgen of het in de race nog goed zou komen.”

Maar Joey liet zien dat hij veel sneller was dan de rest en maakte de ene na de andere plek goed. Zijn opmars ging zo voortvarend dat hij zelfs aan de leiding kwam te rijden. Daarna gaf hij die plek niet meer uit handen won zo alsnog! “Als je ziet dat je zoveel sneller bent dan de rest en alles lukt is dat natuurlijk mooi.”

Tijdens race twee kwam hij meteen aan de leiding te rijden. Helaas zakte hij even later twee plaatsen terug. Maar Joey liet zich niet kennen. In de laatste drie ronden ging hij vol in de aanval en heroverde de koppositie. Toen de nummer twee en drie vervolgens met elkaar in de clinch raakten, ging zijn teamgenoot Niels Koolen, die door Joey wordt begeleid, er rücksichtslos aan voorbij om de tweede plaats voor zich op te eisen.

Ook de derde race moest een prooi voor hem worden, zo had Joey zich voorgenomen. Hij greep direct de leiding, maar halverwege de race leek het alsof de motor vermogen begon te verliezen. “Ik zakte meer en meer terug.” Zo kwam hij uiteindelijk als vijfde over de finish. “Achteraf bleek de achteras los te zitten waardoor de rem ging aanlopen.” Hoewel de uitslag in de derde race een lichte teleurstelling betekende, greep hij toch de dagoverwinning en gaat hij nu soeverein aan kop in het kampioenschap. Dat teamgenoot Niels naast hem plaatsnam op het podium als de nummer drie, maakte het feest natuurlijk compleet. “Dat was mooi. Niels toonde het hele weekend een goede opmars.”

Met zijn dagoverwinning bevestigde Joey andermaal dat hij een karttopper is. Daardoor zijn zijn eigen verwachtingen altijd hoog. In die zin was hij niet tevreden met zijn prestatie tijdens de voorlaatste ronde van het EK X30. Daarin werd hij een week na de races in Genk achtste op de baan van Wackersdorf. Al kon hij er door technische problemen niets aan doen. “We hadden de kart perfect voor elkaar, maar ik kreeg tijdens de race te maken met een technisch probleem waardoor ik te veel verloor op het rechte stuk.”

Zijn kans op de Europese titel is daardoor jammer genoeg verkeken. Wel kan hij nog derde worden. Een klassering waar hij zich dan ook volop voor gaat inzetten. Dat gebeurt tijdens de laatste ronde van het EK die wordt gehouden op het circuit van Castelletto in Italië. “Ik ben er een paar keer geweest. Meestal gaat het er wel goed. Daar moet het lukken die derde plaats veilig te stellen!”

Afgelopen weekend was hij in Genk als coach voor Niels Koolen, die steeds grotere stappen maakt onder de vleugels van Joey. "Niels doet het goed. Elke race leert hij bij en krijgt steeds meer ervaring. Als we samen trainen en sparren leert hij veel. Vergeet niet dat hij nog maar net kart in wedstrijdverband."

Dit weekend racen Joey en Niels bij de GK4 in Kerpen. Van Splunteren rijdt ook nog een lange afstandrace bij Bergmans racing.

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS