Karting • GK4 Kartseries

Henkie Kalteren vindt vliegensvlug aansluiting bij de top: "Racen leuker dan voetbal"

Uitgegeven door Bas Kaligis • 30 december 2017 18:05 • Print artikel

ARNHEM – Pas drie jaar geleden begonnen met karten kon Henkie Kalteren het afgelopen seizoen al zijn eerste podiumplaats in de eindstand van een kampioenschap vieren. De snelle rijder uit Arnhem werd knap derde in het GK4-kampioenschap bij de junioren en blikt terug op een enerverend jaar, waarin hij zich definitief bij de toppers in zijn klasse reed met podiums in Genk, Kerpen en Spa-Francorchamps.

Henkie Kalteren vindt vliegensvlug aansluiting bij de top; twee bekers in 2017

Henkie concludeert dat hij ‘heel erg tevreden’ is over zijn seizoen. “Het was pas mijn tweede racejaar, dus dan vind ik het best goed dat ik de top drie heb gehaald”, zegt hij. Vooral tijdens de tweede helft van het seizoen liet hij zien wat hij waard was. “Die ging echt heel goed.”

Daarvoor had hij overigens een duidelijke verklaring. “Halverwege het seizoen heb ik mijn kart verruild voor een chassis van Exprit. Een vriend van me had er een van dat merk en tijdens een training mocht ik die van hem eens testen. Het voelde meteen veel beter. Hij stuurde en remde beter, paste beter bij mijn rijstijl.”

Toch was zijn opmars niet alleen te danken aan die kartwissel. Als coureur verbeterde hij zich flink in de loop van het seizoen en kwam zijn talent boven drijven. “Vooral wat betreft het aanremmen van bochten, aanvallen en verdedigen”, aldus Henkie die steevast met zijn vader de circuits afstruint. “Ook ben ik wat brutaler geworden tijdens wedstrijden. Dat is wel belangrijk, denk ik.” Dat resulteerde dit seizoen in drie podiumplaatsen in Genk, Kerpen en Spa. Bovendien kon hij tijdens de prijsuitreiking van de GK4 twee bekers in ontvangst nemen.

De snelle Gelderlander begon in 2015 met zijn sport nadat hij uit nieuwsgierigheid naar de indoorbaan van Duiven was getogen om eens te ervaren hoe het is om in een kart te rijden. Het beviel zo goed dat zijn vader al snel een kart voor hem kocht. Een viertakt, maar na twee maanden werd die verruild voor een tweetakt. “Ik reed er meteen goed op en ben veel gaan trainen. Drie keer in de week, elke week.”

Eerst toog hij naar de buitenbaan in Eefde. “Maar toen ik de tweetakt had, zijn we naar Berghem gegaan. Ik wilde beter worden, want ik had het niveau tijdens wedstrijden gezien en wist dat ik veel moest trainen om te kunnen meekomen. Ik had ook het gevoel dat ik wat in te halen had. Dat gevoel heb ik eigenlijk nog steeds wel. De meeste jongens tegen wie ik rijd, karten al veel langer dan ik. Vaak al zes jaar.”

Henki Kalteren in actie

Want voor Henkie was het al snel duidelijk dat hij in zijn tweede jaar wedstrijden wilde gaan rijden. “Ik hou van competitie en de combinatie met snelheid vond ik geweldig”, legt hij uit. “Maar ook de sfeer eromheen. Ik vind het leuker dan voetbal, wat ik hiervoor deed.”

Voor komend seizoen stapt hij over naar de IAME X30 Senioren-klasse. Henkie gaat de Euroseries rijden. Wellicht dat hij verder ook nog enkele ‘losse’ wedstrijden meepikt in de GK4 en de KNAF Cup. “En ik zou het WK in Le Mans graag rijden. Dat wil elke rijder het liefst.”

Henkie Kalteren heeft nog geen sponsors. Hij maakt in 2018 promotie naar een hogere klasse en is dan ook druk op zoek naar mensen of bedrijven die hem willen ondersteunen in het beoefenen van zijn passie. Geïnteresseerden kunnen bellen met 06-37469144.

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS