Karting • GK4 Kartseries

Gilles Vandevoorde blikt terug op zijn superjaar en kampioenschap in de IAME X30 Juniors

Uitgegeven door Bas Kaligis • 25 december 2016 19:41 • Print artikel

GENK – Gilles Vandevoorde heeft dit seizoen grote stappen gemaakt. Als kartcoureur leerde hij veel en de resultaten werden alsmaar beter. Ook de samenwerking met zijn vader Kris wierp zijn vruchten af. Zo goed dat hij de stap maakte naar de top. De snelle karter uit het Belgische Zwijndrecht pakte zelfs het kampioenschap bij de Junioren in de GK4 Kart Series. Maar daar was wel een spannend eindslot voor. We blikken met Gilles terug op het succesvolle kartseizoen. Als de nummer twee in de titelstrijd vertrok Gilles Vandevoorde naar Genk voor de laatste ronde van het Iame X30 junior-kampioenschap. Na de tweede plaats in het dagklassement was daar de ultieme beloning: kampioen! De vijftienjarige karter bewees in een groot deelnemersveld met ook enkele deelnemers van de Chrono dat de titel hem toebehoort.

Gilles Vandevoorde kampioen GK4 Iame X30 Juniors


“Ik had dit niet meer verwacht”, bekende Gilles terugblikkend op het seizoen. “Tijdens de voorlaatste ronde in Mariembourg was ik uitgevallen, wat slecht was voor mijn kampioenschap natuurlijk. Daardoor zou ik nu met een tweede plaats tevreden zijn geweest. Dat ik dan toch kampioen werd, was super. Het dubbelepuntensysteem van de laatste ronde heeft me geholpen.”

Zijn concurrent had zondag een mindere dag en zodoende had Gilles ruim voldoende aan zijn drie derde plaatsen in de races. “Daar verschoot ik wel een beetje van, de hele dag derde”, zei hij. “Ik dacht dat het niet goed genoeg zou zijn. Al stond ik wel mooi op het podium, zoals ik ook graag het laatste raceweekend van het seizoen wilde afsluiten.” Hoewel hij in de individuele races zondag steeds twee rijders voor zich moest dulden, pakte hij toch drie keer de maximale punten. De rijders voor hem in de uitslag deden namelijk niet mee in de strijd om de titel, omdat zij niet het hele seizoen hadden gereden.

Wat zijn titel extra knap maakt, is dat Gilles pas sinds drie jaar wedstrijdrijder is, waarvan dit jaar pas zijn tweede seizoen bij de X30 junioren. Hij rijdt daardoor met aanzienlijk minder ervaring rond dan veel andere rijders, die op heel jonge leeftijd zijn begonnen. “Dat het dit seizoen zo goed ging, heeft me wel verbaasd. Vorig jaar liep het nogal stroef en ging het alleen aan het einde wat beter. Maar in 2016 ging het vanaf het begin al een stuk beter met vierde en derde plaatsen en een overwinning op Spa-Francorchamps. Ik ben dit seizoen veel vooruitgegaan wat mijn rijderscapaciteiten betreft. Maar ik word dan ook goed ondersteund door mijn team De Feyter Karting.”

Gilles Vandevoorde zege op Spa-Francorchamps

Dat hij zijn draai in de kart heeft gevonden, demonstreerde hij in oktober ook tijdens het WK in Le Mans. “Dat heeft me heel veel geholpen”, zegt hij. “Het was heel intensieve week waarin ik heel veel heb geleerd. Het was de hele week rijden, rijden, rijden en dat in een veld met 144 deelnemers. Tijdens zo’n WK moet het allemaal meezitten en helaas liep de motor niet helemaal honderd procent op zijn top. Maar voor de eerste keer op zo’n niveau vond ik het lang niet slecht.”

Dit jaar is hij dus ‘losgekomen’ in de kart, zoals Gilles het noemt, en dat komt op het juiste moment. Voor volgend jaar is hij namelijk verplicht om over te stappen naar de senioren vanwege zijn leeftijd; in 2017 wordt hij zestien jaar. “Dat wordt eerst natuurlijk wel een beetje zoeken voor me. Een andere kart, die is sneller, en ik rijd dan tegen andere rijders. Maar ik denk dat ik het tot dusver best leuk gedaan heb. Ik race pas drie jaar. Dan vind ik het leuk te zien dat het de laatste tijd allemaal lukt. Het winnen van het kampioenschap was natuurlijk super. Ik wil mijn ouders, De Feyter Karting en alle sponsoren dan ook bedanken voor hun steun, zonder dat was het nooit gelukt.”

Zijn ambitie is om hogerop te geraken. Daarmee doelt Gilles op de autosport. Hoewel dat voor de meeste racers een moeilijk verhaal is voor wat betreft de financiën wil hij die droom koste wat kost najagen. “De Formule 1 is natuurlijk mijn droom, maar je moet realistisch blijven: dat bereiken, wordt heel erg moeilijk. Ik wil sowieso de autosport in. Racen in de GT3-klasse lijkt me al heel mooi!”

Gilles Vandervoorde wordt in de racerij ondersteund door:
Trentmotor: Kris Vandevoorde
Sealift: Richard Simpson
Riverside: Richard Simpson
Yuha: Jan Knegtel
Roomkoetje: Koen Vandevoorde
Champion (oil)
Friendies Boetiek

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS