Karting • GK4 Kartseries

Druk weekendje voor de boeg bij de Iame X30-races op Karting Genk in België

Uitgegeven door Bas Kaligis • 16 augustus 2017 13:18 • Print artikel

Het Belgisch Kampioenschap Karting in combinatie met de KNAF Cup Netherlands/Benelux, een echte succesformule, is reeds aan zijn finale toe tijdens het derde weekend van augustus. Alle titels van de zeven categorieën dienen nog verdeeld te worden en bijna 200 piloten uit alle uithoeken van Europa en zelfs van over de oceaan gaan de strijd met elkaar aan op de beroemde Limburgse piste. Deze campagne van 2017 zal dus ongetwijfeld eindigen met een gigantisch sportief vuurwerk! De organisatie is er alvast klaar voor!

Iame X30

Na de twee geslaagde en strijdvolle etappes in Mariembourg en Francorchamps, wordt het Belgisch Kampioenschap Karting dit weekend afgesloten op het internationaal circuit van Genk. Voor de KNAF CUP IAME X30 NETHERLANDS/BENELUX OPEN is het alweer de vijfde ronde, die meetelt. In Limburg komen bijna 200 piloten van 12 verschillende landen aan de start, die de zeven categorieën, onder toezicht van de RACB, de KNAF (de Nederlandse Autosport Federatie) en IAME Belgium, vormgeven. De epiloog van deze 2017 campagne zal er één zijn om u tegen te zeggen, want geen enkele nationale titel is reeds toegekend voor de start van deze laatste afspraak! In deze extreem competitieve context en als gevolg van de waargenomen aanrijdingen in Francorchamps, wensen de organisatoren een versterking van hun observatieteam om zo de sportieve en menselijke waarden, die ze hoog in het vaandel dragen, te kunnen behouden. Dit alles zou het enthousiasme van sommigen moeten temperen en een groot en fair spektakel opleveren gedurende het ganse weekend.

X30 Super: De Pauw op de hielen van Collignon

Zelfs al is de X30 Super klasse niet de meest gevulde, toch zal deze eliteklasse een kwalitatief en homogeen deelnemersveld aan de start hebben! Ulysse De Pauw, die reeds zeer snel was sinds het begin van het seizoen, heeft amper succes gekend dit seizoen. De jonge Brabander, in de steek gelaten door zijn mechaniek in Mariembourg en in Francorchamps, hoopt dat het geluk hem deze keer toelacht en dat hij zodoende tot het einde met gelijke wapens kan strijden met de Fransman Corentin Collignon. Deze laatste, die leider is in het kampioenschap, weet dat hij zeker niet op zijn lauweren zal moeten rusten dit weekend. In de schaduw van deze twee zal William Godefroid klaar staan om van elke opportuniteit te profiteren, indien die zich voordoen.

X30 Junior : Goldstein zet Lomko onder druk

De hevige strijd kondigt zich eveneens aan bij de X30 Junior klasse, waar bijna 50 piloten tussen 12 en 15 jaar de strijd met elkaar aan zullen gaan. De Rus Vlad Lomko, de autoritaire winnaar in Francorchamps, zal sterk voor de dag moeten komen om de uitdaging aan te gaan met Elie Goldstein. De kleinzoon van Brusselaar François Goldstein (vijfvoudig Wereldkampioen Karting tussen 1969 en 1975), die zeer regelmatig is, wil nog een laatste overwinning pakken op de Limburgse piste om zo een nieuwe titel te kunnen veroveren na deze die hij twee jaar terug behaalde in de X30 Cadet klasse. De rookies Valon Janssen (winnaar in Mariembourg) en Arthur Ronvaux, overgekomen van de lagere leeftijdscategorie, zullen deze campagne zeker willen afsluiten in schoonheid, en waarom niet met een verrassing. In een zeer internationaal peloton zal het eveneens zeer interessant zijn om de prestaties te volgen van de Belgische beloftes Antoine Potty en Xavier Handsaeme, de Britten Zach Rippley, Jamie Rogers en Jeremy Walker, de Duitsers Josh Dufek en Dean Mussenbroek, de Fransen Enzo Leveque en Jules Mettetal, de Spanjaard Mari Boya, de Fin Leevi Litukento, de Deen Daniel Trager en eveneens van de Amerikaan Alejandro Jaramillo.

X30 Cadet : Alles onder controle voor Sinty ?

Johan Sinty, reeds drievoudig Belgisch Kampioen in de Mini klasse, heeft zijn debuut in de X30 Cadet klasse (11-14 jaar) zeker niet gemist. Door intelligent de druk te verhogen gedurende elk koersweekend, had de jonge piloot uit Lahamaide de gewoonte zijn rivalen te verrassen wanneer de spanning ten top was. Het is op die manier dat hij zich meester maakte van de Finales in Mariembourg en Francorchamps. Het spreekwoord zegt 'nooit twee zonder drie', maar een zekere Noah Maton, die eveneens excellent bezig is aan zijn ontdekking van deze klasse, zou dit spreekwoord wel eens willen veranderen! Terwijl de titelstrijd hoogstwaarschijnlijk tussen deze twee zal verlopen, zullen Alessandro Tudisca, Behhan Danhier en Darek Egyed van hun kant met getrokken messen strijden voor de kleinste trede op het podium.

Mini : Ploeg als scheidsrechter voor het duel Abraham-Louis

Als bewijs van de excellente vorm die de nationale karting momenteel heeft, is de Mini klasse één van de best gevulde sinds het begin van het seizoen. In Genk zullen een dertigtal mogelijk toekomstige sterren van 8 tot 11 jaar hun opwachting maken op de piste die nog steeds de herinnering heeft van de perfecte trajecten van Stoffel Vandoorne en Max Verstappen. In deze prestigieuze context, gaan we richting een drievoudige strijd tussen respectievelijk Kimmy Abraham en de Nederlander Bart Ploeg, die het algemeen klassement aanvoert, beide auteurs van een vlekkeloos parkoers in Mariembourg en Francorchamps. Maar deze twee zullen tevens moeten rekening houden met Victor Louis: hij toonde reeds een excellente snelheid wat hem toeliet de Belgian ASAF Karting Series te domineren voor Abraham. De Rochefortois hoopt iedereen te kunnen verrassen en zo tevens zijn slechtste resultaat te kunnen schrappen waardoor zijn mindere prestatie tijdens de Finale in Mariembourg wegvalt.

X30 Super Shifter : clash Bakker-Palmaers

Ten opzichte van de kleine Mini Parilla chassis voortgestuwd door een 60cc motor, staan aan de andere kant van de prestatieladder de karts van de X30 Super Shifter klasse die de liefhebbers van extreme sensaties in Limburg zullen vermaken. Aan boord van deze machines, uitgerust met een 6-versnellingsbak en een 175cc motor, zullen de piloten geen tijd hebben om zich te vervelen, waar bovendien ook nog de nationale titel op het spel staat! De Nederlander Roy Bakker en de Belg Olivier Palmaers, die slechts gescheiden zijn door één punt (en gelijk staan indien we het slechtste resultaat schrappen), hebben de overwinningen tijdens de eerste twee manches van het kampioenschap verdeeld. De rekenoefening voor dit weekend is dus heel simpel: deze die voor de ander eindigt is kampioen!
Mathematisch kunnen Frederick Op de Beeck en de Nederlander Jesse Smeets nog steeds meespelen voor de titel, maar hiervoor zullen ze op een grote mislukking van de twee kopmannen moeten rekenen.

X30 Shifter : Grégoire logischerwijze

Nog steeds in de klassen van de karts met versnellingsbak, maar hier aangedreven door een 125cc motor, lijkt de weg vrij voor Corentin Grégoire. De jonge Namenaar, overheersend in zowel Mariembourg als Francorchamps, zou, zonder pech, de titel moeten pakken zondagnamiddag. De X30 Shifter klasse telt dan ook maar 5 piloten aan de start: Cédric Collaers vertrekt in de X30 Super Shifter klasse, voor de ereplaatsen zal gestreden worden tussen Thomas Vansteenberghe, Youri Haumont, Raphaël Baertsoen en Anthony Marpaux.

Iame X30 Senioren

X30 Senior: volledig onbeslist !

Explosief! Dat is het woord die we kunnen gebruiken voor de X30 Senior klasse (toegankelijk vanaf 14 jaar), die niet minder dan zestig inschrijvingen telt en dus gedurende twee dagen een groot spektakel belooft te worden. Nadat hij kort de teugels loste van zijn landgenoot Xavier Dias tijdens de twee Ardeense kwalificatiesessies, recupereerde de Fransman Franck Chappard zijn voorlopige troon tijdens een Finale waarin hij nochtans niet schitterde. De jonge Fransman kwam slechts als vierde over de lijn, maar kon profiteren van de mechanische pech van zijn titelrivaal en zo de strijd naar de titel verlengen. De Nederlander Daan Steenman, winnaar in Francorchamps, werd derde en kon zich zo vervoegen bij de Belg Viverette en Hugo Tessaro voor de achtervolging op Chappard. Alsof de strijd voor de titel nog niet groot genoeg is, komen er nog wat oude beloften zich meten met de jonge wolven om de Belgische kleuren op internationaal niveau te laten schitteren. Dit is onder meer het geval voor Sébastien Bailly, Jérémy Peclers en Mathieu di Giacomo.

X30 Master : Kieltyka nog steeds jong

Fabio Kieltyka, een oude belofte van de Belgische karting, heeft dit jaar een mooie comeback gemaakt in de X30 Master klasse. Bij de piloten ouder dan 25 jaar of zwaarder dan 80 kg is de Luikenaar ongeslagen sinds de Finale van de eerste manche in Mariembourg. Zijn voorsprong van 11 punten in het kampioenschap (zonder schrapresultaten) geeft hem een beetje marge op de concurrentie, maar hij zal zeker rekening moeten houden met een zekere David Jacobs die altijd zeer op zijn gemak is in Genk, een circuit waar de Brusselaar exact een jaar geleden zijn eerste nationale titel behaalde! De Fransman Jonathan Wemaux, een mooie verrassing dit seizoen, kan zich ook nog mengen in het gevecht en zal elke kans, als die zich voordoet, grijpen. Achter hen zullen de Luxemburger Alain Bazard en de Nederlander Wilco Schaaphok, in afwezigheid van enkele vertrouwden, enkele plaatsen kunnen winnen voor het eindklassement in het kampioenschap.

Titels, maar niet enkel dat !
Naast de nationale titels, staan er eveneens nog andere prijzen op het spel dit weekend. De eerste drie van elke categorie ontvangen een gratis inschrijving voor de Internationale IAME Finale die wordt gehouden in Le Mans van 9 tot 15 oktober. De eerste tien Belgische piloten in de klassen X30 Junior, X30 Senior en X30 Super, alsook de eerste zes Belgen in de X30 Master klasse, de drie eerste Belgen in de X30 Super Shifter- en de X30 Shifter klasse, alsook de eerste vijf Belgen in de Mini klasse zijn automatisch gekwalificeerd voor deze afspraak. De kwalificatieplaatsen voor de Nederlandse piloten zullen uitgereikt worden tijdens hun eigen nationaal kampioenschap in Emmen eind september. Eveneens in het kader van het RACB National Team-stuur voor éénzitters herhalen we dat de twee beste Belgen in het kampioenschap van de X30 Super klasse, alsook de beste Belg in de X30 Senior klasse geplaatst zullen zijn om deel uit te maken van het tweede deel van de selectie die plaats zal vinden aan het stuur van 4-takt en 2-takt karts op een nog te bepalen circuit op 27 september.

27 starts op het programma

Met een X30 Senior peloton verdeelt in 4 groepen en dat van de X30 Junior klasse in 3, zullen er maar liefst 27 starts gegeven worden dit weekend in Genk. De kwalificatiesessies beginnen op zaterdag om 14u45 en zullen worden gevolgd door de eerste acht kwalificatiemanches en vervolgens de presentatie van de piloten om 18u40. Zondag na de verschillende warm-ups, staan er opnieuw elf manches op het programma vanaf 9u50. Vervolgens wordt vanaf 14u de start gegeven van de eerste Finale. De prijsuitreiking zal op zijn beurt plaatsvinden vanaf 17u20, het moment om te applaudisseren voor de dagwinnaars en eveneens voor de nieuwe Belgische kampioenen van 2017!

Nog op zoek naar een hotel?
Check HIER de hotel aanbiedingen voor Hotels in Belgisch Limburg, Genk, Lanaken of Hasselt en omstreken

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS