Autosport Internationiaal Singleseaters • Formule E

Jean-Eric Vergne wint E-Prix Santiago en neemt leiding; TECHEETAH pakt goud en zilver

Uitgegeven door Jessica Ratering • 4 februari 2018 09:34 • Print artikel

Jean-Eric Vergne en André Lotterer hebben een één-tweetje gepakt voor het team van TECHEETAH in de vierde ronde van het Formule E-kampioenschap. Sebastian Buemi had de derde plaats te pakken. De aanvang van de Santiago E-Prix was zeer chaotisch en in de eerste ronde werd er meteen een safety car ingezet. De eerste helft van de race was er weinig actie, maar in de laatste vijf rondes werd dit gemis ruimschoots goed gemaakt.

FIA Formula E

Tijdens de kwalificatie werd duidelijk dat TECHEETAH een prima auto in bezit had. André Lotterer zette de snelste tijd neer tijdens de kwalificatie, maar tijdens de super pole ronde moest Lotterer toch onderdoen voor zijn teamgenoot Jean-Eric Vergne. Vergne mocht starten vanaf poleposition.

Na de start kwamen drie auto’s meteen in de problemen. Nick Heidveld, José Maria Lopez en Maro Engel waren de pechvogels. Heidveld wist zijn auto nog terug te brengen naar de pit en kon de tweede auto mee nemen. Voor Lopez en Engel was het einde oefening. Nelson Piquet jr. had een goede start in deze chaotische eerste ronde. Hij wist de tweede positie te pakken.

Na zo’n drie rondes kon de safety car naar binnen. Piquet bleek niet zo goed uit de startblokken te schieten en verloor meteen een seconde op Vergne. Achter Piquet en Vergne werd een strijd uitgevochten door Sebastien Buemi en Sam Bird. Bij Bird waren alle extra punten welkom, want op het moment van de race stond Bird tweede in het kampioenschap. Buemi wist goed te verdedigen en Bird zag geen kans om uiteindelijk voorbij te komen aan de Renault e-damscoureur.

Op ongeveer de helft van de race was het moment van de pitstop en wisselen van auto’s. In deze race was het de eerste keer dat er geen verplichte mimimumpitstoptijd was. In voorgaande races was er altijd voldoende tijd voor een pitsstop, maar met deze nieuwe situatie was het mogelijk om tijdwinst te behalen. Het team van DS Virgin leek de beste kaarten in de hand te hebben voor de pitstop. Alex Lynn had de snelste pitstop en Sam Bird kon nog één ronde langer doorrijden. Toch haalde dit weinig uit voor de jongens van DS Virgin, er werden geen posities gewonnen.

Wederom moesten Lucas di Grassi en Daniël Abt stoppen met hun race wegens technische problemen. Het team van Audi ABT Schaeffler had de auto nog steeds niet op orde tot grote frustatie van de twee coureurs. Titelverdediger Di Grassi heeft tot op heden nog geen één punt kunnen pakken voor het kampioenschap na vier rondes.

Jean-Eric Vergne André Lotterer TECHEETAH Fia Formula E podium

In de staart van de race zat de meeste actie. André Lotterer deed meerdere pogingen om de eerste plek te veroveren. Zijn teamgenoot moest flink verdedigen. Op momenten van aanval door Lottterer zag Buemi zijn kans om dichterbij te komen en ook te strijden om de tweede positie. Rosenqvist wist bij dit rijtje aan te sluiten, nadat de coureur vanaf de veertiende plaats was gestart en een flinke opmars had gemaakt. Ondanks de vele pogingen om in te halen veranderde er niks aan deze volgorde en toen de vlag werd gezwaaid was het Jean-Eric Vergne die het goud mee naar huis nam en zich de nieuwe leider van het kampioenschap mag noemen.

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS