Autosport Internationiaal Singleseaters • Formule E

FOTO: Spectaculaire nieuwe Formule E-bolide onthuld in Genève: "Sneller en erg spectaculair"

Uitgegeven door Bas Kaligis • 6 maart 2018 09:40

GENEVE - Op de Autoshow in Genève is de tweede generatie Formule E-auto's aan het publiek gepresenteerd. De bolide werd onthuld door de FIA-president Jean Todt en de oprichter en ceo van de Formule E Alejandro Agag.

Formula E NEW


Met een topsnelheid van 280 kilometer per uur en een reikwijdte die dubbel zo ver ligt als de eerste generatie auto's, staat de Gen2-auto ervoor garant dat vanaf het vijfde seizoen er halverwege het jaar geen autowissel meer nodig is. De verdubbeling van de reikwijdte van de auto in slechts vier jaar laat zien hoe snel de technologie in Formule E en de wereld van de elektrische mobiliteit zich ontwikkelt. "Het is ongelooflijk de vooruitgang te zien die in slechts vier jaar is geboekt - dat we het bereik van de auto hebben kunnen verdubbelen en het vermogen hebben kunnen verhogen is een fantastische prestatie", zei Todt. "Met de steun van zoveel fabrikanten zal Formule E de ontwikkeling van elektrischevoertuigtechnologie blijven stimuleren, en deze auto is een belangrijke mijlpaal op deze reis."

Met Jaguar, Audi, Audi, DS, Mahindra, NIO, Renault en de Franse fabrikant Venturi, die nu al meedoen in het kampioenschap, zullen BMW, Porsche, Mercedes en Nissan in de seizoenen vijf en zes gaan deelnemen als 's werelds eerste volledig elektrische single-seater-kampioenschap blijft groeien. Met zo veel betrokken fabrikanten zal de Formule de ontwikkeling van elektrische voertuigtechnologie blijven stimuleren."

Naast de dramatische vleermuis-achtige carrosserie, zal de Gen2 Formule E-auto profiteren van de nieuwe Halo-cockpitbescherming die deel uitmaakt van het chassis. Met een handige strook led-verlichting kunnen fans de strategie van hun favoriete team of coureur volgen - met de lampjes die verschillende vermogensmodi en andere racegerelateerde informatie aangeven. "Dit is de eerste keer dat ik de complete auto in het echt heb gezien en hij is nog slanker en spectaculairder van dichtbij. Als je een raceauto uit het niets tekent en deze puur op haar uiterlijk baseert, kom je met dit ontwerp op de proppen", aldus Agag. "Dit model onderscheidt Formule E visueel van elke andere single-seater in de autosport vandaag de dag. Als mensen deze auto zien, zullen ze zeggen dat het Formule E is, het is de toekomst."

De auto op het circuit te houden, is de taak van de nieuwe Michelin Pilot Sport all-weather- band, speciaal ontworpen voor elektrische straatraces. Ze zijn lichter dan zijn voorgangers en zorgen voor minder rolweerstand, waardoor de auto's sneller zijn en langer kunnen rijden. "De Formule E is vanuit technisch oogpunt een fascinerende missie - het geeft ons de kans om iets totaal anders te creëren dan wat dan ook in de motorsport, en het ontwikkelen van innovatieve technologieën in de voorhoede van de elektrische revolutie die in de auto-industrie plaatsvindt, is echt spannend", zegt FIA Technisch Directeur Gilles Simon. "Het was een grote uitdaging om een auto te maken die sneller is met dubbel zoveel efficiëntie, en ik denk dat het erg spectaculair zal zijn als deze auto in seizoen vijf op de baan komt."

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS