Autosport Internationiaal Singleseaters • Formule E

Felix Rosenqvist wint de derde race van het ABB Formule E kampioenschap in Marrakech

Uitgegeven door Peter Vader • 13 januari 2018 20:08 • Print artikel

Marrakech – Zaterdag 13 januari werd de derde race van ABB Formule E kampioenschap 2017-2018 gereden. Winnaar van deze ronde was Felix Rosenqvist van Mahindra Racing. De tweede positie kwam in handen van de kampioen van het tweede seizoen van de Formule E: Sebastien Buemi rijdend voor Renault e-dams. Het brons ging mee naar huis met Sam Bird van DS Virgin Racing.

Formule E Marrakesh


Eerder op de dag was de kwalificatie. Tijdens de kwalificatie wist Sebastien Buemi de beste tijd neer te zetten tijdens de superpole-ronde en startte daardoor vooraan. Op de eerste startrij mocht ook Sam Bird (DS Virgin Racing) plaatsnemen, op dat moment de leider van het kampioenschap. Felix Rosenqvist (Mahindra Racing) en José Maria Lopez (Dragon Racing) namen plaats op de tweede startrij. Vier verschillende teams op de eerste vier plaatsen van de grid. De vierde plek van José Maria Lopez mag zeker benadrukt worden. Lopez debuteerde dit weekend van het team van Dragon Racing als vervanger van Neel Jani.


Voor aanvang van de race bleken twee auto’s niet in orde. De auto van Oliver Turvey werd terug gereden naar de pit. Ook Jerome D’Ambrosio moest vanuit de pit starten. De eerste bochten en ook de eerste rondes werden zonder problemen gereden. Al snel bleek dat het team van Audi ABT Schaeffler de gifbeker nog niet had leeggedronken. Tijdens de vorige race in Hong Kong werd Daniël Abt gediskwalificeerd nadat hij de wedstrijd had gewonnen en zelfs de gouden trofee al in ontvangst had genomen. In deze race veroorzaakte de Duitser een aanrijding en de wedstrijdleiding koos ervoor om Abt met een drive-throw-penalty te straffen. Teamgenoot Di Grassi moest zijn race opgeven nadat zijn auto ermee was gestopt. Beide coureurs behaalden deze race geen punten.

Voor de eerste pitstop was er nog weinig actie in het veld. De coureurs kozen voor energiebesparing. Toch sprong er één coureur uit in het eerste gedeelte van de race: Oliver Turvey. Nadat Turvey moest starten vanuit de pitsstraat reed hij na twaalf rondes al op de tiende positie. Zijn inhaalacties waren niet ten kosten gegaan van energie. Turvey’s batterij bleek net zo ver op of vol als andere coureurs. Toen brak het moment aan dat de eerste coureurs de pit in gaan voor een autowissel. Gelijktijdig parkeerde André Lotterer zijn auto en kon zijn weg niet meer vervolgen. De wedstrijdleiding koos voor een full yellow flag. Balen voor de coureurs die al hun pitstop hadden gemaakt en een cadeau voor de coureurs die nog van auto moesten wisselen, dit betekende namelijk een gratis pitstop. Het team van NIO had slecht nieuws voor Turvey op het moment dat de Brit terugkeerde de pit in. Het is het team niet gelukt om op tijd de auto in orde te hebben. Een zware domper nadat hij zo’n resultaat had neergezet, om vanuit de pit te starten en binnen zestien rondes de punten in wist te rijden.

Marrakech

Vorig jaar toen de Formule E voor het eerst Marrakech aandeed, reed Rosenqvist lange tijd aan de leiding. In het tweede deel van de race kon Sebastian Buemi Rosenqvist inhalen, doordat Rosenqvist te vroeg naar binnen was gegaan voor zijn pitstop. Dit jaar waren de rollen omgedraaid. Vlak voor de pitstop kon Rosenqvist eerst Sam Bird inhalen en zo de tweede positie innemen. In de staart van de wedstrijd zag Rosenqvist een gat en wist Buemi in te halen. Revanche voor vorig jaar Marrakech. Er waren nog drie rondes te gaan en Buemi kon nog gebruik maken van zijn fanboost om meer vermogen te krijgen. Het lukte de Zweed om de laatste drie rondes Buemi voor te blijven. Rosenqvist reed als eerste over de finishlijn, pakte daarmee 25 punten voor het kampioenschap./Door Jessica RateringMEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS