Autosport Internationiaal Singleseaters • Formule E

Controverse in de paddock vanwege aanpassingen aan de nieuwe gordels

Uitgegeven door Wim Boekel • 12 februari 2018 10:27 • Print artikel

Techeetah en Dragon Racing hebben beiden na afloop van de Santiago E-Prix boetes ontvangen voor het aanpassen van de nieuwe gordels. De uitslag van de wedstrijd is echter ongewijzigd gebleven. De teams moesten na de race op zaterdag naar de stewards komen.

2018 Formula E

De twee teams kregen een boete van 15.000 euro voor elke auto. Deze werd uitgedeeld nadat Techeetah een 1-2 pakte in de Zuid-Amerikaanse stad, met Jean-Eric Vergne en Andre Lotterer. Op die uitslag heeft de boete dus geen impact.

De straf is voor de gordels, die uit het enduranceracen komen, die in Santiago werden geïntroduceerd. De beslissing om de teams te straffen in plaats van uit te sluiten, kwam als een verrassing voor de andere teams. Vooral omdat de aanpassingen aan de gordel de snelheid van handelen in de pits vergroot had.

De teams hadden tie-wraps aan de heupbanden bevestigd, waardoor de gordel in de snelst mogelijke tijd gesloten kon worden. Deze tie-wraps gaan door de bestaande gaten in de gordel. Een methode die in het enduranceracen vaak gebruikt wordt. Het was ook Vergne die de snelste pitstop-tijd noteerde.

Het zorgde voor boosheid bij de andere teams, waarbij de FIA reeds gevraagd zou zijn of dit soort aanpassingen toegestaan zijn. De teams hebben de mogelijkheid om voorafgaande aan een race, een technische vraag in te dienen. Het schijnt dat sommige teams een vraag rondom deze methode voor de wedstrijd in Santiago hebben ingediend, maar geen reactie ontvingen. Daarentegen schijnen Techeetah en Dragon Racing een dergelijke vraag niet ingediend te hebben, zoals blijkt uit een officieel bulletin waarbij het onderzoek gemeld werd.

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS