Autosport Internationiaal Singleseaters • Formule E

Burgemeester Montreal schrapt Formule E-race: "Dit is een duidelijk geval van een nieuwe burgemeester..."

Uitgegeven door Wim Boekel • 19 december 2017 10:18 • Print artikel

De finale van de Formule E van het seizoen 2017/2018 in Montreal gaat niet door. De stad wil de race niet langer de gastheer te zijn, zoals eerder gepland. De Canadese metropool stond voor het eerst in 2016/2017 op de kalender en de auto’s stonden gepland om weer terug te komen, maar daar kwam twijfel over toen de nieuwe burgemeester Valerie Plante aangesteld werd.

Formula E Montreal

De Canadezen wilden in eerste instantie dat de race naar het centrum van de stad ging, maar niet geannuleerd zou worden. In een vergadering wilde de burgemeester het probleem met de organisatoren van de Formule E oplossen. Volgens het Amerikaanse Motorsport hadden de organisatoren verwacht dat men tot begin 2018 naar alternatieve oplossingen ging kijken, maar Plante maakte in een persconferentie bekend dat de overheid de race per direct wil annuleren.

“We zijn verrast en teleurgesteld door de eenzijdige beslissing en aankondiging van de burgemeester van de stad Montreal”, aldus een FE-woordvoerder. “Dit is een duidelijk geval van een nieuwe burgemeester die wat de vorige burgemeester heeft uitgevoerd ongedaan maakt. Aangezien er een contract aanwezig is, doen we op dit moment geen verdere uitspraken, aangezien het nu in handen is van onze Canadese rechtsbijstand."

De organisator van de race in Canada ‘Montreal, c’est electrique’, een non-profit organisatie opgericht door de lokale autoriteiten, moet de FE voor de editie van 2017 nog 6,2 miljoen Canadese dollars betalen. De race werd ondersteund door het lokale bedrijf Hydro-Quecbec dat eigendom van de overheid is en enige private sponsoren. Volgens Plante kan de stad zich niet veroorloven om dit opnieuw te laten gebeuren.

Alternatieven in de stad Montreal zijn wel geopperd, waaronder een race op het Circuit Gilles Villeneuve. Deze is echter niet beschikbaar vanwege renovatiewerkzaamheden. Wanneer er geen alternatieven gevonden worden, vindt de finale plaats in Brooklyn, New York. Het is overigens niet de eerste aanpassing op de kalender 2017/2018. Een race in Sao Paolo is al vervangen door Punta del Este. Dit door opgeworpen obstakels door de lokale overheid. Het kampioenschap en de stad hebben hier gezamenlijk besloten om de race uit te stellen naar 2018/2019 in plaats van deze te schrappen.MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS