Autosport Internationiaal Singleseaters • Formule E

Audi en Porsche gaan mogelijk samenwerken in de Formule E: "We kunnen veel geld besparen als..."

Uitgegeven door Wim Boekel • 10 december 2017 18:38 • Print artikel

Porsche en Audi gaan gesprekken voeren over een samenwerking in de Formule E. De beide autofabrikanten maken onderdeel uit van de VAG Groep, waardoor een mogelijke samenwerking geen rare gedachtegang is.

24 uur Le Mans


De twee merken vochten drie jaar tegen elkaar in de LMP1-klasse van het FIA World Endurance Championship. Nadat Audi vertrok, bleef Porsche alleen over in het kampioenschap als vertegenwoordiger van de VAG Groep. Nu gaan de twee elkaar vanaf 2019/2020 weer tegenkomen in de FE. Volgens Audi Motorsport-directeur Dieter Gass heeft er nog geen overleg plaatsgevonden, maar kan dat wel gaan gebeuren. "Het is beter om het snel te doen, zodat je weet waar je staat. Ik zou niet te lang wachten", reageert Gass tegen het Engelse Autosport.

Volgens de Audi-directeur moet helder zijn binnen welke kaders de merken gaan samenwerken. "Het is belangrijk om zaken te reguleren", reageert Gass. "We kunnen veel geld besparen als we op bepaalde onderdelen kunnen samenwerken. Beide merken doen het om hun technologische competentie te laten zien en om races te winnen. Je wilt niet exact dezelfde auto en nog steeds competitie, maar ik denk dat het het waard is om een gesprek te hebben om te kijken wat de mogelijkheden zijn."

Volgens de Duitser waren de partijen in het WEC volledig gescheiden van elkaar en waren er ook verschillende concepten. Audi reed met een dieselmotor, waar de aandrijving van Porsche op benzine was. Daardoor was het volgens Gass niet mogelijk om zaken over te dragen. De gebieden waar mogelijk nog overdracht kan plaatsvinden, is op dit moment echter nog niet duidelijk.

"Dat is op dit moment nog een stap te ver", reageert de Audi Motorsport-directeur. "Je moet beginnen te praten, wat we nog niet gedaan hebben, en dan zien we of we iets gemeen hebben. Simulatie is misschien een goed voorbeeld, omdat je voor plattegronden van de banen slechts één keer hoeft te betalen en voor beide teams kan gebruiken. Het geeft niets weg, maar je bespaart geld."

Porsche leek eerst motoren aan Dragon Racing te gaan leveren om zodoende technische kennis te verkrijgen. Dat ging echter niet door. Toch denkt Gass niet dat hij Porsche-mensen in zijn garage gaat binnenhalen. "Dat is altijd lastig", zegt de directeur. "Als we iemand laten meekijken, denk ik niet dat het hen veel gaat helpen en het is voor ons meer een obstakel."

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS