Autosport Internationiaal Singleseaters • Formule 3 Euroseries

SILLY SEASON FIA European Formula 3: Wie komt er na Verstappen en Ocon?

Uitgegeven door Dirk Kempen • 18 januari 2015 18:52

Op 10 april 2015 start het vierde seizoen van de FIA European Formula Three. Na het ultra spannende seizoen 2014 is dit kampioenschap ook in 2015 de moeite waard om in de gaten te houden. Uit deze klasse zijn al vele talenten doorgestroomd naar andere raceklasses. De kampioen van 2014, Lotus-junior Esteban Ocon, zal waarschijnlijk GP2 rijden in 2015. De nummer drie uit het kampioenschap, Max Verstappen, wordt in 2015 de jongste Formule 1 coureur aller tijden.

Carlin heeft de Amerikaan Gustavo Menezes vastgelegd. De 20-jarige begint aan zijn derde jaar in de Formule 3. In 2013 werd de snelle Amerikaan vierde in het Duits F3 kampioenschap. In het Europees F3 behaalde hij twee podiumfinishes en eindigde Menezes op de elfde plaats in het kampioenschap. Naast Menezes heeft BRDC F4 kampioen George Russell bij het team getekend. Ook Ryan Tveter heeft een deal met Carlin gesloten. Tveter is afkomstig uit de Toyota Racing Series. Antonio Giovinazzi zou ook het Engelse team komen versterken.

De coureurs voor Mücke Motorsport zijn bekend. De 20-jarige Michele Beretta, de pas 16-jarige Santino Ferruci en Mikkel Jensen rijden voor het Duitse team. Beretta werd in 2013 28ste in het kampioenschap. Ferucci maakte zijn debuut in de Formule 3 halverwege het seizoen en finishte enkele keren in de top vijf. Beide coureurs zijn nieuw voor Mücke Motorsport. ADAC Formel Masters kampioen Mikkel Jensen maakt in 2015 zijn debuut in de F3 voor het Duitse team.

Het Italiaanse Prema Powerteam werd kampioen bij de teams in 2014 dankzij de goede resultaten van Ocon en Ferrari-junior Antonio Fuoco. Voor 2015 heeft het team uit Milaan Jake Dennis en het hoog aangeschreven Canadese talent Lance Stroll vastgelegd. Stroll werd in 2014 kampioen in de Italiaanse F4 voor het Italiaanse team. Het 16-jarige talent houdt deze winter zijn vaardigheden warm in de Toyota Racing Series. Deze klasse rijdt in auto's die wat betreft vermogen en downforce vergelijkbaar zijn met de Formule 3. Zijn teamgenoot Jake Dennis maakte in 2014 zijn debuut in de Formule 3 na vier jaar Formule Renault 2.0. Dennis finishte regelmatig in de top tien en scoorde zelfs twee podium finishes.

Motopark Academy, het Duitse team dat jarenlang in de Duitse F3 en ADAC Formel Masters actief is geweest, rijdt in 2015 in het Europees F3 kampioenschap. Wie het team bij deze nieuwe uitdaging zal vertegenwoordigen is nog niet bekend. In 2014 werden Motopark coureurs Markus Pommer en Nabil Jeffri en de Nederlander Indy Dontje nummers één, twee en drie in het Duits F3 kampioenschap.

Het Nederlandse Van Amersfoort Racing haalde vorig jaar de derde plaats in het rijderskampioenschap met Max Verstappen. Voor 2015 heeft het team de Monegask Charles Leclerc en de Italiaan Alessio Lorandi vastgelegd. Leclerc werd in 2014 tweede in de Formule Renault 2.0 ALPS, achter Nyck de Vries. Lorandi Maakt zijn debuut in de autosport. In 2013 schreef de Italiaan het Europees kampioenschap KF Junior op zijn naam.

Signature is terug aan het F3-front. Alexander Albon en Dorian Boccolacci komen dit seizoen uit in het Europees Formule 3-kampioenschap voor Signature. Het Franse team keert na twee jaar afwezigheid terug in de Formule 3.

Ook wat betreft de auto's is er nieuws te melden over het Europees F3 kampioenschap. Het kampioenschap is al enkele jaren het exclusieve speelveld voor Dallara. Vooralsnog is alleen de Dallara F312 gehomologeerd voor deelname. Het Russische ArtTech Engineering is hard op weg hier verandering in te brengen. In december werd bekend dat de Russen een nieuwe Formule 3 auto ontwikkelen voor deelname aan het Europees en Duits F3 kampioenschap.

Of ORECA-Renault in 2015 aan de start staat als motorleverancier is nog onzeker. Het Europees F3 kampioenschap komt in het weekend van 10 tot en met 12 juli naar Circuit Park Zandvoort ter ondersteuning van de DTM.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS