Autosport Internationiaal Singleseaters • Formule 2

Derde podium voor Nyck de Vries in F2, titelkandidaat Rowland wint, Leclerc P4 + UITSLAG

Uitgegeven door Edwin Schimmel • 29 juli 2017 19:39 • Print artikel

HUNGARORING - Titelkandidaat en DAMS-coureur Oliver Rowland heeft de Formule 2-hoofdrace in Hongarije gewonnen. De Brit startte de race vanaf pole maar verloor de leiding aan de Rus en medetitelkandidaat Markelov bij de start. Tijdens de pitstops wist Rowland echter weer voorbij te gaan aan de Russian Time-coureur en toen hij ook een agressieve aanval van Markelov in de slotfase van de race overleefde, kwam hij uiteindelijk als eerste over de finish. Tweede werd Rowland's teamgenoot Latifi terwijl de Nederlandse Rapax-coureur Nyck de Vries zijn derde podiumfinish van 2017 behaalde.Bij de uitgestelde start op de korte en bochtige Hungaroring kwam poleman Oliver Rowland redelijk weg. Een betere start had echter de Rus Artem Markelov, die naast de Brit startte en de DAMS-coureur binnendoor in bocht één voorbijging. Daarachter volgden King, Latifi en Fuoco, terwijl ook McLaren-Honda-junior Nyck de Vries een prima start had en na de eerste ronde op P6 doorkwam. Klassementsleider Charles Leclerc, die de race moest starten als negentiende nadat de Monegask zijn pole verloor door een onreglementaire diffuser, maakte bij de start al heel wat plaatsen goed en kwam na ronde één al als twaalfde door.

In de derde ronde ging Nederlander De Vries voorbij aan Prema-coureur Fuoco voor P5, maar hiermee was het nog niet gedaan met de opmars van de Fries. Toen enkele ronden daarna de Canadees Latifi voorbijstuurde aan MP Motorsport-coureur Jordan King voor P3, haakte de Rapax-coureur slim aan en wist hij de Brit een bocht later eveneens voorbij te steken.Van de leidende coureurs opende Oliver Rowland in ronde elf de pitwindow door zijn zachte Pirelli-rubber om te wisselen voor 'mediums'. Een ronde later kwam eveneens Markelov binnen voor nieuwe banden, maar doordat deze stop net iets langer duurde, verloor de Rus virtueel de leiding aan Rowland. Op de baan leidde de vanaf P19 gestarte Leclerc inmiddels de race.

Vanaf ronde vijfentwintig pakte Rowland de leiding op de baan weer over, toen klassementsleider Leclerc naar binnen moest voor het zachtere rubber, nog steeds gevolgd door Markelov, Latifi en De Vries. Diezelfde ronde kwam echter de safetycar op de baan nadat De Vries op zijn teamgenoot Canamasas een te enthousiaste inhaalpoging ondernam aan het einde van het rechte stuk op Visoui. De Rapax-bolide dook te hard de eerste bocht in, gleed naar buiten tegen de Campos-coureur, waarna beiden stilvielen op de baan.

Nadat beide bolides waren geruimd, werd de race herstart waarbij binnen de top vier geen positiewisselingen plaatsvonden. Daarachter probeerde Leclerc zich vanuit het middenveld weer naar voren te vechten en dat lukte doordat de Prema-coureur knap voorbijging aan diverse bolides en zo wist op te kimmen naar P6.Tegen het einde van de race werd het vooraan echter nog behoorlijk spannend toen Rowland inmiddels het beste van zijn banden leek te hebben gebruikt en Markelov het gat naar de Brit wist dicht te rijden. Toen de Rus, met nog twee ronden te gaan, een inhaalpoging ondernam om de leiding met behulp van zijn DRS, ging het helemaal mis voor de Russian Time-coureur. Terwijl Markelov de raceleider binnendoor passeerde, stuurde Rowland ter verdediging naar rechts. Hierdoor kwam de Rus op het gras, verloor de controle over zijn bolide waarna hij hard rechtdoor van de baan schoof. De wedstrijdleiding was vervolgens genoodzaakt opnieuw de race te neutraliseren. Terwijl de Rus vervolgens ongedeerd uit zijn wagen stapte, finishte de race met nog één bocht te gaan nagenoeg achter de safetycar. Door het wegvallen van Markelov klom De Vries wel op van P4 naar P3 en behaalde hiermee zijn derde podiumplaats van het seizoen.

UITSLAG Formule 2 hoofdrace, Hungaroring. 29-07-2017:
1. Oliver Rowland - DAMS
2.Nicolas Latifi - DAMS
3.Nyck de Vries - Rapax
4.Charles Leclerc - Prema
5. Nobuharu Matsushita - ART
6.Lucas Ghiotto - Russian Time
7.Norman Nato - Racing Engineering
8.Alexander Albon - ART
9.Jean Galael - Arden
10. Santino Ferrucci - Trident

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS