Formule 1

Winst voor de GTE's in Le Mans: "GT's gaan er altijd zijn; fans komen met een Ferrari-vlag"

Uitgegeven door Wim Boekel • 10 november 2017 22:04 • Print artikel

Volgens Sam Brid moet het FIA World Endurance Championship zorgen dat de GTE-auto’s de 24 uur van Le Mans als algemene winnaar winnen, wanneer de LMP1-klasse uitsterft. Audi en Porsche hebben zich inmiddels uit de LMP1-klasse teruggetrokken en Toyota overweegt nog haar toekomst in de prototypes.

BMW M8 GTE

Het afgelopen jaar heeft de LMP2-klasse een voorgeschreven motor gekregen, terwijl de GTE voor 2018 BMW heeft aangetrokken naast Ferrari, Aston Martin, Ford en Porsche. Daarnaast komt Corvette elk jaar met een GTE-Pro auto naar Le Mans. Volgens Bird betekent met de komst van alle fabrikanten overwogen moet worden of een GTE-auto gaat winnen in plaats van een LMP2-bolide.

“LMP1 is niet door en ik hoop dat dat het ook niet doet, maar het ziet er niet echt gezond uit”, zei de coureur van AF Corse tegen het Engelse Autosport. “LMP2 is een fantastische categorie. Ik kwam van de LMP2, ik genoot er enorm van en heb er niets tegen, maar willen we dat een Le Mans-winnaar een LMP2-auto is die een gentleman coureur heeft? Als een fan denk ik dat ik een merk of een fabrikant Le Mans wint. Wanneer je kijkt naar de fans die komen met een Ferrari-vlag, ze komen niet met een Ligier- of Oreca-vlag.”

Met de verbetering van de prestaties van de GTE's is het volgens Bird een echte hoofdklasse geworden. “Het is het meest logische voor een fabrikant om deel van uit te maken”, zei hij. “Het zijn auto’s waar vooral jonge fans zich mee kunnen identificeren en van genieten”, zei Bird. “Oké, je hebt prototypes en ze hebben ook de wow-factor. Maar het blijft ongelofelijk - zoals in de jaren '90 - dat een GT-auto Le Mans wint. Veel paardenkrachten, echt snel in de rechte lijn en nu hebben we ook de downforce om er voor te gaan.”

Wat betreft de GTE worden kwalificatieraces overwogen om de klasse zich meer te laten profileren, maar dat ging ter ziele met de introductie van het superseizoen 2018/19. “Er zijn veel ideeën waarvan ik gehoord heb, wat we kunnen doen om zowel de GT's als de wereldwijde show van de GTE te verbeteren”, zei de coureur, die met een Ferrari uitkomt in het kampioenschap. “GT's gaan er altijd zijn, altijd racen en dat moet herkend worden door de topmensen. Merken als Ferrari en de groten zullen altijd auto’s hebben in het enduranceracen, ze gaan niet weg en ze moeten dat waarderen.”

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS