Formule 1

Wie zijn nog meer Formule 1-rookies naast Max Verstappen?

Uitgegeven door Wim Boekel • 14 maart 2015 21:51

Max Verstappen is met 17 jaar de jongste debutant in de Formule 1. Daarmee zijn dit weekend alle ogen gericht op de jonge Nederlander. De hele racewereld wil weten hoe de jongeling met slechts één jaar autosportervaring gaat presteren in de hoogste klasse van de autosport.


De Toro Rosso-coureur is echter niet de enige nieuweling die in Melbourne tijdens de eerste Grand Prix aan de start komt. Er is nog een aantal coureurs dat in het goede gezelschap van de Limburger debuteert in Australië. Welke rookies zijn er nog meer in de Formule 1?

Carlos Sainz (Spanje/Toro Rosso)
De zoon van de voormalig rallykampioen heeft net als Max Verstappen het autosporttalent van zijn vader geërfd. In 2014 werd hij de jongste kampioen in de Formule Renault 3.5l en behaalde maar liefst zeven overwinningen. Het potentieel werd al eerder door Red Bull onderkend, want in 2013 gaf men hem al een aantal F1-tests.

Felipe Nasr (Brazilië/Sauber)
De 22-jarige maakte tijdens de wintertest indruk en is na Felipe Massa de tweede Braziliaan in het veld. De Braziliaan ziet Ayrton Senna als zijn grootste voorbeeld: “Als Braziliaan leerde ik veel over hem als coureur, als persoon en buiten de baan, zoveel video’s, documentaires. Ik heb er van genoten om naar hem te kijken. Ik zie hem als mijn idool.” Voor zijn rol bij Sauber was de door Banco do Brazil ondersteunde coureur reserverijder bij Williams.

Roberto Merhi (Spanje/Manor)
In 2013 reed de Spanjaard al voor Caterham en werd kort voor de Grand Prix van Australië bekend gemaakt als coureur bij Manor. Voor het moment is het de enige Grand Prix voor de voormalig DTM- en Formule Renault 3.5l-coureur, wil hij het stoeltje behouden, moet hij sponsorgeld meebrengen. Na Fernando Alonso en Carlos Sainz is hij de derde Spanjaard op de grid: “Ik ben blij, omdat ze puur op mij hebben ingezet voor mijn talent.” De coureur won in 2011 de Europese Formule 3-titel. Helaas kende Manor grote problemen met de software van de oude Ferrari-motoren. Bij de verkoop van inboedel zaten ook computers met alle belangrijke data van vorig seizoen. Daardoor is Mehri voor niets naar Australië afgereisd.

Will Stevens (Groot-Brittanië/Manor)
Hetzelfde verhaal geldt voor Will Stevens. De Engelsman was al eerder testrijder voor Marussia, de voorganger van het team, en maakte al vorig jaar voor Caterham zijn debuut in de Formule 1 tijdens de laatste race van het seizoen 2014. In het Midden-Oosten verving hij Marcus Ericsson. De Brit reed naar de 17e en laatste positie. De jongeling is dus niet helemaal een rookie, maar mag met slechts een gereden race tot de nieuwkomers gerekend worden. Ook voor Stevens geldt dat Manor GP niet start in de race in Australië.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS