Formule 1

Waarom Sebastian Vettel niet werd gestraft en Lance Stroll toch 'schuldige' in botsing met Perez

Uitgegeven door Wim Boekel • 11 april 2017 11:10

Sebastian Vettel stond bij de start van de Grand Prix van China buiten het startvak. De officials van de FIA namen er kennis van, maar besloten de Formule 1-coureur geen straf te geven. Het leidde tot gefronste wenkbrauwen bij Red Bull-teambaas Christian Horner. Sebastian Vettel waste echter zijn handen in onschuld.

Sebastian Vettel Ferrari


“Ik wilde niet op de lijn staan op een natte baan en er staat niets over in de regels om dat niet te doen”, legde de Ferrari-coureur na de wedstrijd. Mika Salo was steward bij de wedstrijd en vertelde tegen het Finse Tarun Sanomat dat er nauwkeurig naar gekeken is tijdens de Grand Prix. De voormalig F1-coureur zegt dat er niets duidelijk over in de regels staat dat er strikt binnen de lijnen gestart moet worden. De reden hiervoor is dat de grid in Monaco complex en bochtig is.

“Wanneer zo’n afwijking bestaat, besloten we in dit geval Vettel te laten gaan”, legt Salo het incident uit. “Het had een waarschuwing kunnen zijn, maar het is beter om voor dit soort gevallen een meer specifieke regel te hebben.” Een ander incident wat ongestraft en niet opgemerkt bleef, was het incident tussen Sergio Perez en Lance Stroll.

“Als iemand gestraft zou worden, dan was het Stroll geweest”, vertelt de Fin. “In de vorige bocht liet hij ruimte, maar daarna bij het ingaan van de volgende bocht was Perez al naast hem.” Een straf werd echter niet uitgedeeld op basis van het ingevoerde principe dat coureurs mogen blijven racen, ook al hebben ze elkaar geraakt. “Ik heb altijd gelooft dat dit de juiste aanpak is”, legt Salo uit. “De straffen zijn te veel geworden. Echt, de straffen moeten alleen zijn voor dingen als inhalen onder de gele vlag of achter de safety car of wanneer er een grote overtreding van de regels is.”

Bestel nu uw GRATIS officiële herslag Wilhelmina 1892

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS