Formule 1

Vraagtekens...: "Niet fitte Formule 1-coureurs gaan door de mand vallen"

Uitgegeven door Wim Boekel • 8 januari 2017 21:19 • Print artikel

Niet fitte coureurs gaan het aankomende seizoen F1 2017 door de mand vallen, denkt Renault F1-coureur Jolyon Palmer. De coureurs die het fitnessprogramma niet hebben opgeschroefd gaan volgens de Brit last krijgen in de meer fysieke auto’s. De grootste veranderingen zijn grotere vleugels en bredere banden, waarmee de rondetijden zo'n vier tot vijf seconden sneller gaan worden in 2017. Met name de bochtensnelheid gaat bij de nieuwe auto’s omhoog. Hierdoor gaan sommige coureurs volgens Palmer al tijdens de wintertest door mand vallen.

Jolyon Palmer Renault F1

“Ik kan het een verschil zien gaan maken”, vertelt de Renault-coureur aan Eurosport. “We weten niet exact wat de prestatie is: we kennen de getallen, maar we weten niet wat de banden gaan doen. Als het is wat we denken, dan denk ik dat we al vroeg gaan zien wie naar de gym is geweest in de winter en wie niet. Het is duidelijk sneller dan we nu racen. Het wordt een uitdaging om te rijden, ook fysiek. Ik denk dat het echt opwindend gaat worden.” Een grote vraag is of de kwaliteit van het racen omhoog gaat. Diverse criticasters denken dat het inhalen met de hogere downforce en bredere auto’s moeilijker gaat worden. Volgens de Brit gaan we de impact pas in Melbourne ontdekken.

“We weten het niet tot we de baan opgaan”, vertelde de F1-coureur. “Je kunt terugkijken en kijken naar de auto’s die veel aerodynamica hadden en het was moeilijk te volgen. Denkende aan 2007 en 2008, toen ze geen DRS hadden en er toch werd ingehaald. Sommige slipstreams waren indrukwekkend en op het moment krijgen we niets, dus is er een dubbel effect. We gaan het pas echt weten in Melbourne, denk ik. Ik denk dat de auto’s sneller gaan zijn, wat in het algemeen een grotere uitdaging is, maar er gaan bochten zijn die een mindere uitdaging worden, omdat ze volgas gaan worden.”

Nog maar twee dagen! Heb je al een Staatslot voor de volgende trekking?

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS