Formule 1

Villeneuve brult weer eens: 'Red Bull wil alleen maar blikjes verkopen, daarom moest Vettel gaan'

Uitgegeven door Jeroen Scholte • 1 januari 2015 09:32

Oud-wereldkampioen Formule 1 Jacques Villeneuve vindt dat Sebastian Vettel en Fernando Alonso er goed aan hebben gedaan om hun teams deze winter te verlaten en aan de slag te gaan bij een nieuwe werkgever. “Ze komen allebei in een betere situatie terecht dan waarin ze zaten,” zo stelt hij in het Italiaanse Omnicorse.


“Vettel was niet langer The Golden Boy van zijn team,” zegt het Canadese orakel. “Hij was niet meer gewenst bij Red Bull, dat niet de warme familie is die ze ons willen doen geloven. Het enige dat zij willen is zoveel mogelijk blikjes energiedrank verkopen en daarom is het team nu gek op Daniel Ricciardo. Vettel had geen andere keuze dan te vertrekken en komt bij Ferrari terecht in een team dat aan het bouwen is. Hij zal in 2015 geduld moeten hebben, maar in 2016 zullen wij het resultaat zien.”

Ondertussen is Fernando Alonso overgestapt van datzelfde Ferrari naar McLaren-Honda. Verstandig, vindt Villeneuve: “Hij kwam naar Ferrari om kampioen te worden, maar toen dat niet lukte bleef hij geen ‘Ferrari-man’. Hetzelfde gebeurde in zijn eerste periode bij McLaren. In mijn ogen is hij de beste coureur in de wagen, maar buiten de auto werkt hij niet voor het team, maar voor zichzelf.”

En daarmee is de welbespraakte Villeneuve nog niet klaar over Alonso: “Hij gebruikt twitter en internet in zijn voordeel en topteams houden daar niet van. Zeker Ferrari niet, dat zijn rijders altijd beschermd heeft wanneer het niet goed ging. Zie bijvoorbeeld Kimi Raikkonen: Ferrari is, in tegenstelling tot Red Bull, wél een familie.”

Toch vraagt Villeneuve zich af of McLaren-Honda Alonso kan bieden wat hij nodig heeft: een winnende wagen. “McLaren had afgelopen seizoen de sterkste motor van allemaal, maar ze reden achter Williams en regelmatig zelfs achter Force India, terwijl ze veel meer geld hebben. Dat is een duidelijk teken dat ze het moeilijk hebben.”



“Iedereen zegt maar dat Honda altijd goed is geweest met turbomotoren, maar die V6 is wel wat anders. Zie Ferrari: die hadden ook altijd prima turbo’s in de jaren ’80, net als Renault, maar het is toch echt Mercedes dat wint. Dus we weten niet hoe Honda het gaat doen, maar gelukkig hebben ze Jenson Button aangehouden. Hij zal hen helpen de problemen sneller op te lossen.”

Tot slot twijfelt Villeneuve, die eerder deze maand ook al hard uithaalde richting de entree van de jeugdige Max Verstappen, aan het commitment van Honda, zeker als successen uitblijven. “Honda is een merk dat in en uit de sport gaat. Het is niet zoals Mercedes, dat altijd hun programma afmaakt.”

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS