Formule 1

Verstappen brutaal snel: "Het ging erg goed, ik had een paar momentjes.."

Uitgegeven door Johan Vis • 7 november 2014 18:51

INTERLAGOS - Toro Rosso F1-tester Max Verstappen heeft een voortreffelijke indruk achter gelaten. Voor zijn derde officiële optreden in de STR9 tijdens een vrije training mocht Verstappen vrijdagochtend op het Formule 1 circuit van Interlagos wederom zijn kunsten vertonen van Red Bull. De jongeling stelde zijn werkgever niet teleur.


Nadat Max eerder al in Suzuka en Austin waardevolle kilometers mocht maken, was ditmaal het circuit Autódromo José Carlos Pace, ook wel bekend als Interlagos, plaats van handeling. Dit circuit in Sao Paulo, waarop sinds 1973 de Grand Prix van Brazilië gehouden wordt, was ruim twintig jaar geleden de baan waarop vader Jos Verstappen voor Benetton zijn officiële debuut in de Formule 1 maakte.

Evenals in Suzuka en Austin liet de 17-jarige Limburger op Interlagos weer een prima indruk achter. Met een snelste tijd van 1:13.872 reed Max zich naar een uitstekende zesde plek. Daniil Kvyat, zijn teamgenoot bij Toro Rosso, eindigde de sessie met een tijd van 1:13.723 op een knappe derde positie. De regen waar Max in aanloop naar deze vrije training op hoopte, bleef uit. Ook in Brazilië was het doel voor Max om zoveel mogelijk meters te maken en daardoor de broodnodige ervaring op te doen. Dit alles in aanloop naar 2015 wanneer hij, als jongste debutant ooit, zijn opwachting zal maken in de hoogste klasse van de autosport.

Als we de Red Bull Junior direct na de eerste vrije training aan de telefoon krijgen, doet Max vanaf het circuit tegenover Verstappen.nl opgewekt zijn verhaal: “De vrije training in Brazilië ging erg goed, de snelheid zat er zeker in. Ik had een paar momentjes, maar ben uit de muur gebleven en dat is het belangrijkste.” Dat zijn teamgenoot op het einde van de sessie nog met een tiende onder zijn tijd duikt, schijnt hem niet te deren. “Daar concentreer ik me helemaal niet op. Je hebt drie verschillende motorstanden die je kunt selecteren op het stuur en ik was onderweg op stand drie met het minste vermogen. Kvyat reed met vol vermogen, wat drie à vier tienden scheelt op het rechte stuk. Met de banden ging het vandaag al een stuk beter dan de vorige weekenden, omdat ik steeds meer leer hoe ze te gebruiken. Ik krijg steeds meer vertrouwen in de auto, dus ik ben echt tevreden over deze vrijdag.”

Bij de start van de sessie zijn er al direct problemen voor Jenson Button. Zijn McLaren valt na zijn installatierondje stil bij het inrijden van de pitstraat. In het eerste half uur van de sessie rijdt Max zich met een 1:15.103 naar een zevende tijd. Lewis Hamilton is op dat moment met een 1:13.468 het snelste. Alle rijders gaan naar binnen voor het wisselen van de banden. Het eerste setje banden moet immers na een half uur ingeleverd worden.

Wanneer de coureurs weer de baan op gaan voor hun tweede run, heeft bijna iedereen een tijd op de klokken staan, alleen Jenson Button en Esteban Gutiérrez zijn nog niet naar buiten geweest, hetgeen in het resterende deel van de sessie ook niet meer zal gebeuren. Het gevecht tussen Rosberg en Hamilton gaat direct verder, maar dit keer is het Rosberg die Hamilton het nakijken geeft.

Bij zijn tweede run is het Max die even zijn visitekaartje afgeeft. Met een tijd van 1:13.827 nestelt hij zich brutaal tussen de twee Mercedessen op de tweede plaats. In de snelle Mergulho-bocht gaat Max even later met erg veel overstuur bijna achterstevoren, maar het 17-jarige talent vangt de auto knap op en vraagt direct hierna aan het team over de boordradio of er aan zijn voorvleugel schade te zien is.

Met nog ruim een half uur te gaan, zorgt Daniel Juncadella in de Force India van Sergio Perez voor een code rood. Het opruimen van zijn auto duurt dik tien minuten. Als Max voor de laatste keer naar buiten gaat, vertelt hij enkele minuten voor het einde van de training over de boordradio dat de auto een stuk beter is dan in het begin van de training. Max kan naar eigen zeggen de achterbanden makkelijker managen. Kort daarna schiet Max met blokkerende voorwielen op spectaculaire wijze rechtdoor in de Senna-S-chicane. Ook dit keer ontstaat er aan de auto geen schade, omdat hij de uitloopstrook gebruikt om alle snelheid uit de auto te remmen. Via een sluiproute komt Max weer op het circuit terecht.

“Nadat ik rechtdoor schoot waren mijn banden versleten. Door het blokkeren ontstond er veel vibratie in de auto en ben ik naar binnen gegaan”, besluit Max. Op het moment dat Max de pits opzoekt, is hij op de tijdenlijst al voorbij gestoken door Nico Rosberg, Fernando Alonso en teamgenoot Kvyat. Rosberg is na anderhalf uur het snelst met een tijd van 1:12.764. Max eindigt uiteindelijk na 26 gereden ronden op in indrukwekkende zesde plek.

Tot nu toe heeft hij tijdens ieder weekend knap progressie geboekt. In Japan sloot hij de vrije training nog als twaalfde af, gevolg door een tiende plek in Austin. Met deze zesde plaats in Brazilië heeft hij eens temeer bewezen een snelle leerling te zijn en de toekomst zal uitwijzen waar hem dit gaat brengen.

Max Verstappen gaat los op Interlagos. Wat vind jij van Verstappens optreden.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS