Formule 1

Valse start McLaren-Honda, Alonso maar zes rondjes "Mijn geduld is..."

Uitgegeven door Jeroen Scholte • 1 februari 2015 19:07

Vandaag was het voor het eerst in vijf jaar dat Fernando Alonso over een circuit reed in een wagen waarop nergens een spoor van een steigerend paard te bekennen was. De Spanjaard maakte tijdens de eerste testdag van 2015 op Jerez zijn veelbesproken rentree bij McLaren, ditmaal met support van een Honda-motor.


Een doorslaand succes was het echter niet: Alonso kwam tot slechts zes rondjes. Geen reden voor de coureur om bij de pakken neer te gaan zitten. “Mijn geduld is de afgelopen vijf jaar genoeg op de proef gesteld,” verwijst Alonso bij ESPN naar zijn Ferrari-jaren. “Ik heb hier geen problemen mee. De dag ging min of meer zoals verwacht. Het was een slowstart, maar dat wisten we van tevoren.”

“Vorig jaar hebben we aan de andere teams gezien hoe moeilijk het is om veel ronden te rijden. Ik geloof dat Red Bull toen ook maar iets van tien ronden reed. De huidige F1-technologie is complex en we hebben tijd en kilometers nodig om de auto te leren kennen. Het ontwerp van de wagen is tamelijk extreem, behoorlijk agressief en innovatief, dus we hebben nog heel wat te ontdekken.”

Gerhard Berger's zege tijdens de GP van Australië in 1992 markeerde het afscheid van de gouden combinatie tussen McLaren en Honda. Vanaf 1988 hadden zij samen liefst vier coureurs- en constructeurstitels gewonnen en heel erg veel zeges. Het duurde liefst 22 jaar voordat de twee elkaar opnieuw vonden en Alonso had vandaag de eer om de legendarische combinatie terug het asfalt op te sturen.

“Ik had wel meer ronden willen rijden,” zegt Alonso, “Maar toch zijn we allemaal tevreden. De sfeer was geweldig vandaag, zeker gedurende de eerste ronde, het was de comeback van McLaren-Honda na 22 jaar. Ik voel me bevoorrecht en vereerd dat ik de man ben die de eerste ronde heeft mogen doen. Er is nog genoeg te doen maar ik geloof in dit project, ik ben blij dat ik hier ben en we zijn allemaal ontzettend positief gestemd.”

Morgen zal de Spanjaard plaats moeten maken voor zijn teamgenoot Jenson Button. De Britse voormalig wereldkampioen zal gaan proberen om meer kilometers op de teller te brengen. Dinsdag is Alonso weer aan de beurt.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS