Formule 1

Terug van de Toro Rosso naar de Porsche 919 Hybrid was lastig voor Brendon Hartley

Uitgegeven door Wim Boekel • 12 november 2017 11:02 • Print artikel

SAO PAULO - Kersverse Formule 1-coureur Brendon Hartley geef toe dat het behoorlijk listig was om terug te keren in de LMP1-auto, nadat hij zijn debuut in de Formule 1-auto van Toro Rosso had gemaakt. De Kiwi moest terug in de Porsche 919 Hybrid in een poging de beide FIA World Endurance Championship-titels binnen te halen.

Brendon Hartley

“Het was eigenlijk verrassend listig om terug in de auto te gaan”, zegt de Nieuw-Zeelander over de stap van de Toro Rosso naar de Duitse bolide tegen het Engelse Autosport. “Ik dacht dat ik me direct ging thuisvoelen. Het duurde een paar ronden om me weer op mijn gemakt te voelen. Weer een dak boven je hoofd, de positie van de stoel die anders is.”

Ondanks zijn enorme ervaring in de LMP1 zegt Hartley dat de ervaring van het rijden in een F1-bolide iets op een totaal ander niveau was. “De grote schok was de hoge snelheid”, aldus Hartley. “Ze zijn ongelofelijk, deze auto’s, vooral in de eerste sector in Austin. Het was onvoorstelbaar, dus duurde het even om eraan gewend te raken. Je wilt altijd meer grip en meer vermogen, maar dit was echt een schok. Verder waren er geen andere echte verrassingen, ik wist het een uitdaging ging worden, ik wist dat het niveau van de coureurs en teams het hoogste is dat je kunt vinden.”

Hartley wil graag volgend jaar voor het team uit Faenza rijden en de algemene verwachting is dat dit ook gaat gebeuren. “Het werken met Porsche de afgelopen jaren maakte de transitie gemoedelijk”, zegt de Kiwi. “Het gelijke aantal mensen is erbij betrokken, de structuur, de druk, en het rijden van de Le Mans-Porsche geeft enorm veel druk. Met al deze dingen heb ik leren omgaan, maar er zijn ook veel andere dingen te leren. Ik ben me ervan bewust dat er nog veel te leren is. Ik probeer niet te veel te denken. Zelfs het kampioenschap is nog niet geland, ik heb het nog niet kunnen reflecteren, door het van race naar race reizen. Pas aan het eind van het jaar, als ik thuis ben, kan ik erover nadenken. Ik ben me ervan bewust dat mijn F1-debuut, de Le Mans-overwinning en het WEC-kampioenschap ongelofelijke dingen zijn, maar op het moment probeer ik één stap per keer te zetten. Ik probeer gefocust te blijven en zoveel mogelijk slaap in te halen.”

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS