Formule 1

Robert Doornbos over het domino-effect in de Formule 1 voor Red Bull-talent Max Verstappen

Uitgegeven door Bas Kaligis • 16 mei 2017 16:02 • Print artikel

Robert Doornbos geeft als analyticus voor Ziggo Sport F1 verslag van de Formule 1 Grands Prix. Afgelopen zondag zag ook de voormalig Minardi- en Red Bull F1-coureur dat de race van Max Verstappen al snel over was. In zijn column blikt Robert Doornbos terug op de race. "Max had maar een woord nodig om zijn race samen te vatten en daar sluit ik me bij aan. 'Pech'. Gelukkig was het na het debacle in bocht 1 nog wel 66 ronden genieten van een episch gevecht tussen zwaargewichten Sebastian Vettel en Lewis Hamilton. Zo met het mes tussen de tanden heb ik Seb in ieder geval al heel lang niet meer gezien."

Max Verstappen Red Bull Racing F1

DOMINO-EFFECT EN NIEMAND SCHULD
In bocht 1 is het met zijn drieŽn bij elkaar net iets te druk. Je kan ook eigenlijk niemand de schuld geven. Max ziet een gaatje aan de buitenkant en gaat er voor. Dat had iedereen gedaan. Daar was de ruimte. Bottas zat opgesloten. Kimi en Bottas kunnen ook echt niet naar elkaar wijzen. Het is echt centimeterwerk en dan krijg je een domino-effectje. Spijtig."

"Hoe er daarna gevochten wordt om de overwinning, daar kan ik als liefhebber enorm van genieten. Het is ook niet zo dat deze race een uitzondering is. In de trainingen zijn Hamilton en Vettel aan elkaar gewaagd en ook in de kwalificatie zit er nauwelijks iets tussen. Lewis en Seb gaan er met zijn tweeŽn ervandoor en dat blijft denk ik het hele seizoen zo."

"Niki Lauda, de legende in dienst van Mercedes, zei terecht dat de titelstrijd uiteindelijk beslist gaat worden door een minimaal foutje van een van de teams. Dan moet je denken aan een slechte pitstop, een slechte racestrategie of een auto die verkeerd in elkaar gezet is zodat hij uitvalt. Aan de coureurs gaat het niet liggen. Er rijden zeven wereldkampioenschappen tegen elkaar."

"Ferrari en Vettel hebben uiteindelijk op strategie verloren van Mercedes. Ze volgden bij die tweede stop Hamilton en misschien had hij wel later moeten pitten. Tegelijkertijd is het ook logisch dat de teams heel erg op elkaar letten. Door het snelle uitvallen van Kimi miste Ferrari ook een extra strategische troef. Mercedes kon bijvoorbeeld Bottas wel gebruiken om Vettel af te houden in die tweede stint."

"Aan het gevecht van Seb met Bottas zie je dat het Vettel echt menens is. Ik heb het in ieder geval lang niet meer zo heftig van hem gezien. Zo met het mes tussen de tanden en met vol risico. Die dummy die hij uitvoerde was met 330 kilometer per uur met twee wielen over het gras. Dat kan ook echt fout gaan. Als je op topsnelheid van links naar rechts gaat, kan die downforce in een keer wegvallen."

"Al met al heeft het vechten met Bottas Vettel iets van 4 Š 5 seconden gekost. Daarna verloor hij op die medium-compound de rest. Al duurde het nog even voordat Hamilton er voorbij kon. Bij het verlaten van de pitlane na stop twee liet Vettel nog even flink zijn tanden zien. Echt legendarische beelden."

Ziggo Zakelijk Direct Advies

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS