Formule 1

Robert Doornbos: "Andermaal verschil in talent Max Verstappen en Carlos Sainz"

Uitgegeven door Bas Kaligis • 19 april 2016 10:22

De Formule 1 Grand Prix van China stond bol van spanning, achter Nico Rosberg dan. Robert Doornbos genoot van de race en blikte terug op het duel tussen Max Verstappen en Carlos Sainz: “Het was een echte sensationele Chinese duizendklapper in Shanghai. Ondanks dat pas voor de vierde keer in de historie alle wagens over de streep kwamen, viel er genoeg te beleven. Max Verstappen heeft andermaal het verschil in talent tussen hem en Sainz bewezen”, vertelde Doornbos op Ziggo Sport F1.


Dat Verstappen zijn motor bij de start in de verkeerde stand zet, is een foutje, maar kan ook makkelijk gebeuren. Het siert Max sowieso dat hij zelf dat foutje aangeeft. Misschien dat hij in de opwarmronde heel erg met de start bezig was. Dan staat je motor inderdaad in de verkeerde setting en mis je flink wat vermogen. Wellicht was zijn reactie nog goed, maar daarna mis je gewoon die PK’s.

Iedere coureur speelt met de motorsettings in de race. Die motoren verbruiken heel veel in de snelste setting en je moet het met die 100 liter doen. Ik weet dat je in de opwarmronden geen vol vermogen nodig hebt. Alleen genoeg zodat je wielspin kunt krijgen en de banden zo op temperatuur krijgt. Dan zet je hem in de safe mode die je bijvoorbeeld ook gebruikt als je als achter een safety-car rijdt. Zo spaar je brandstof.

Hij corrigeerde zichzelf goed natuurlijk. Maar wat hij ook zei 'als je P18 op je pitbord ziet staan, word je niet vrolijk.' Hij blijft goed rustig, want hij weet ook dat er nog 45 rondes te gaan zijn. Daarna was het devies: iedereen een voor een wegpikken en op naar de puntenzone. De manier waarop hij dat op het einde met name doet, daarin zie je het verschil in talent tussen Sainz en Verstappen nog steeds.

Na 57 ronden racen is Max nog steeds scherp genoeg om een goede inhaalmanoeuvre te plaatsen op Bottas. Sainz laat het daar, ondanks een indrukwekkend weekend, toch een beetje liggen. Die gaat er toch een stuk minder overtuigend voorbij. Een beetje Hollandse trots is daar wel op zijn plaats. Ik weet zeker dat andere teams ook de beelden zo analyseren.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS