Formule 1

Renault-motor niet oorzaak crash Max Verstappen - Horner: "Voet Max raakte gaspedaal"

Uitgegeven door Bas Kaligis • 13 april 2018 10:21 • Print artikel

SHANGHAI - Red Bull-teambaas Christian Horner heeft bevestigd dat er geen auto- of motorprobleem was toen Max Verstappen crashte in het eerste deel van de kwalificatie van de Grand Prix van Bahrein. In plaats daarvan, zei Horner het ongeval een gevolg was van het feit dat de voet van de Nederlander op het gaspedaal sprong toen hij over de kerbs reed.

Max Verstappen Red Bull Racing Grand Prix China


Na het ongeval klaagde Verstappen over een vermogenspiek van 150 pk, wat leidde tot cynische reacties van enkele van zijn rivalen. Renault-coureur Nico Hülkenberg, die in zijn bolide over dezelfde krachtbron beschikt als Verstappen zei daar eerder al over: "Ik zou graag willen weten waar die 150 pk vandaan komen. Heeft hij ook een party mode? Dat heb ik nog niet meegemaakt. Het verandert niet van de ene ronde op de andere. Laat ik het zo zegge: het is vreemd."

Hoewel sommige waarnemers suggereerden dat er misschien een technisch probleem kan zijn geweest - mogelijk een klevende gashendel - hield Horner vol dat er geen mechanische problemen waren, en dat de kerbstones de trigger waren. "Het was geen vastzittend gaspedaal", zei Horner tegen Autosport.com. "Ik denk dat toen hij hoog op de kerbstone zijn voet het pedaal aanraakt. Dat is vrij voor de hand liggend. Het schakelen is er altijd een beetje hoekig geweest, en ik denk dat het een combinatie was van dat, voluit pushen, op de kerbstone terechtkomen en het gaspedaal aanraken met de voet."

De baas van Renault Sport, Cyril Abiteboul, bevestigde dat de Franse fabrikant niets verkeerds had gevonden in zijn onderzoek. "De motor heeft precies gedaan waar het gaspedaal om vroeg, het was heel duidelijk", zei hij. "Het is een deterministisch ding, oorzaak en gevolg, als je het gaspedaal indrukt, gebeurt er iets met de motor. De motor heeft precies gereageerd als hij had moeten reageren."

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS