Formule 1

Racende stripheld Michel Vaillant en het echte verhaal van echte helden

Uitgegeven door Bas Kaligis • 26 oktober 2009 16:00

In de nieuwste uitgave van ‘Dossiers Michel Vaillant’ over de racende stripheld staan ditmaal het avontuurlijke leven van Louis Chevrolet en zijn ongekend grote bijdrage aan de automobielindustrie en de autosport centraal. In voorgaande edities van het dossiers speelden F1-kampioenen als Fangio, Senna, Ickx, Pescarolo en Villeneuve de hoofdrol, evenals prominente figuren als Enzo Ferrari en Soichiro Honda en autosportliefhebbers als James Dean en Steve McQueen. De nieuwste strip wordt deze maand uitgebracht en legt tevens de link tussen het bewogen leven van Louis Chevrolet en de huidige raceactiviteiten van Chevrolet in het World Touring Car Championship.


Michel Vaillant en Vaillante zijn namen die onder autosportliefhebbers wereldwijd geen nadere introductie behoeven. De coureur en racewagenfabrikant vormen steevast de hoofdrolspelers in een verhaal dat door vele generaties autosportfans van alle leeftijden al decennia lang op de voet gevolgd wordt. Het succes van ‘Michel Vaillant’, de bekendste strip op autosportgebied, is grotendeels te danken aan de grote verwantheid aan de realiteit. Jean Graton, de Belgische tekenaar die de legendarische stripheld in de jaren ’60 tot leven wekte, en zijn zoon Philippe, die het stokje van Graton Editeur heeft overgenomen, zijn er in geslaagd alle facetten van de autosport in hun stripverhalen vast te leggen en alle technische elementen en emoties van het racen in beeld uit te drukken.

‘Dossiers Michel Vaillant’ is een meer recentere uitgave van Editions Graton, waarin teksten, foto’s en strips worden gecombineerd, om het ‘echte’ verhaal van ‘echte’ helden uit de autosport te verwoorden. In voorgaande edities van het dossiers speelden kampioenen als Fangio, Senna, Ickx, Pescarolo en Villeneuve een hoofdrol, evenals prominente figuren als Enzo Ferrari en Soichiro Honda en autosportliefhebbers als James Dean en Steve McQueen.


De elfde uitgave uit deze serie vormt een eerbetoon aan Louis Chevrolet en vertelt het ongelooflijke verhaal van de Zwitserse automonteur die eerst naar Quebec emigreerde en vervolgens naar de Verenigde Staten om daar uit te groeien tot een veelgeprezen coureur en de oprichter van het merk Chevrolet. Hoewel hij zelf niet in staat was de vruchten van zijn creatie te plukken, wordt Louis Chevrolet vandaag de dag gezien als één van de pioniers in de automobielhistorie en herdacht vanwege zijn vele talenten, zijn visie en zijn vastberadenheid die hem tot aan zijn laatste dag kenmerkten. Zijn persoonlijke levensmotto ‘Geef nooit op’ is meer dan terecht gekozen als titel van dit boekwerk, dat geschreven is door de Belgische journalist Pierre Van Vliet.

De eerste twee stripverhalen in deze uitgave, getekend door Philippe Graton, doen verslag van Louis Chevrolet’s aankomst in Amerika en zijn heroïsche races in Indianapolis, terwijl het derde verhaal is gebaseerde op de actualiteit: de prestaties van Chevrolet in het WTCC sinds 2005. Deze laatste strip biedt een ongewone aanblik van de Chevrolet Cruze, van de coureurs Alain Menu, Rob Huff en Nicola Larini, en van de leden van het Chevrolet-team… als striphelden!

Alain Menu: “Ik voelde me zeer vereerd toen ik werd gevraagd het voorwoord voor dit boek over Louis Chevrolet te schrijven. Als Zwitser, en als iemand die het Verenigd Koninkrijk verlaten heeft om mijn passie voor het racen te kunnen verwezenlijken, denk ik vaak aan Louis Chevrolet als ik achter het stuur van mijn Chevy zit. Ik ben er trots op een heel klein beetje te kunnen bijdragen om zijn legende in leven te houden.”

Eric Nève: “Het eren van Louis Chevrolet middels dit ‘Dossier Michel Vaillant’ is een fantastisch idee. Ik vind dat zijn leven en prestaties dat echt verdienen en ik ben er zeker van dat dit boek jonge fans meer inzicht verschaft in het leven van zo’n belangrijke man in de autogeschiedenis. Ik moet er bovendien bij zeggen dat ik het voor iemand als mijzelf, die van de autosport is gaan houden door onder andere het lezen van de Michel Vaillant strips als jongetje, als een grote eer beschouw om het WTCC-avontuur van Chevrolet en mijn eigen persoon in stripvorm terug te zien.”

Gegevens
“Louis Chevrolet: Never Give Up”
Door: P.Van Vliet en Ph.Graton
Dossiers Michel Vaillant n.11, 48 p.
Graton Editeur, Brussel 2009.
Beschikbaar in het Nederlands en Frans.
ISBN 978-2-87098-118-4.

Meer informatie is beschikbaar op www.michelvaillant.com, waar het boek eveneens te bestellen is voor € 8,50.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS