Formule 1

Qatar is wel erg ambitieus: WK voetbal 2022, WK Atletiek 2019 en Formule 1 stratenrace

Uitgegeven door Marcel de Graaf • 12 januari 2015 15:25

Qatar is ambitieus en wil zich op de kaart zetten. Zo wordt de 22ste editie van het FIFA wereldkampioenschap voetbal 2022 gehouden in Qatar. Buiten het WK voetbal 2022 strijkt ook de atletiekwereld neer in Qatar voor het WK atletiek (2019). Tevens wil Qatar ook de Formule 1 naar hun oliestaat halen en hebben ze het groene licht gegeven voor de ambitieuze plannen om een Formule 1 Grand Prix op een nieuw stratencircuit in de stad Lusail te houden. Na weken van speculatie dat Qatar bezig was om als derde land in het Midden-Oosten een F1-evenement te organiseren, heeft de emir van Qatar Sjeik Tamim Ben Hamad Al Thani zijn officiële steun gegeven.


Maar in plaats van eerdere suggesties dat de Formule 1-race plaats zou vinden op het circuit van Losail dat sinds 2004 de MotoGP organiseert, is het plan om de race plaats te laten vinden op een stratencircuit in de nieuwe stad van Lusail, dat al is genoemd als locatie voor de finale van de 2022 WK voetbal.

FIA vicepresident Nasser Khalifa Al Attiyah, de baas van Qatarese motorsport federatie de QMMF, zei dat hij de regering had gevraagd om er alles eraan te doen om de GP te organiseren, ook ter promotie van Lusail. Hij suggereerde dat de race al in 2016 gehouden zou kunnen, maar er is een kans dat ze moeten wachten tot het seizoen 2017.

Qatar heeft in de afgelopen maanden goede contacten opgebouwd met de FIA, nadat Qatar gastheer was van de FIA-award uitreiking eind 2014, en met Al Thani een verzoek van de FIA-president Jean Todt heeft om de ideeën rond de raceveiligheid te ondersteunen heeft goedgekeurd.

Te midden van de recente geruchten over een Grand Prix in Qatar, zou F1-baas Bernie Ecclestone gesuggereerd hebben dat het lot van de GP-race rust op Bahrein, dat een vetorecht heeft om de GP van Qatar door te laten gaan of niet. Bahrein F1 CEO Sjeik Salman bin Isa Al Khalifa heeft ontkend dat er een clausule in zijn contract is, en dat Bahrein een race in Qatar kan blokkeren. Hoewel hij suggereerde dat Ecclestone dit waarschijnlijk niet zal laten gebeuren zonder de steun van Bahrein. "Belangrijk voor de heer Ecclestone is dat hij onze vriendschap en onze stap, om als eerste een GP te organiseren in het Midden-Oosten, waardeert", zei hij tegenover het Engelse Autosport.com.

Al Khalifa heeft duidelijk gemaakt, dat hij tegen een GP in Qatar zal stemmen omdat hij vind dat het op dit moment, ondanks dat de populariteit voor de F1 niet snel genoeg groeit, het nog te vroeg is voor nog een GP in het Midden-Oosten. "Ik denk dat de F1 cultuur groeit in het Midden-Oosten, en we zien het langzaam tot stand komen", legde hij uit. "Maar mijn persoonlijke mening is dat het hebben van een andere race, waar het ook is, dat we er niet klaar voor zijn."

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS