Formule 1

Porsche wil racen vanuit het hart: "Zeg nooit, nooit! We hadden liever..."

Uitgegeven door Wim Boekel • 11 augustus 2017 06:13 • Print artikel

Porsche had in de LMP1-klasse van het FIA World Endurance Championship kunnen blijven als er meer competitie was geweest. Dat zegt Michael Steiner, het hoofd R&D van Porsche, die een belangrijke persoon was in het besluit om na dit seizoen te stoppen met het prototype racen in het FIA WEC.

2017 Porsche LMP1


“Het was geen beslissing tegen de LMP1”, zegt Steiner in een interview met Sportscar365. “We genoten er enorm van. Dit waren misschien de meest geavanceerde regels die je in de motorsport kunt hebben. Het vroeg echt veel. Maar we besloten om niet parallel deel te nemen in de Formule E en LMP1. Daarnaast waren er meer en meer teams die zich niet aan die klassen wilden wijden of er waren teams zoals Nissan en Audi die vertrokken. Als je kijkt naar de Nürburgring was het nog steeds mooi racen, met maar min vier auto’s die deelnamen. We hadden liever meer competitie gewild.”

De toekomst van de LMP1 is met het vertrek van Porsche onzeker geworden en Peugeot lijkt toch niet te gaan komen. Met de nieuwe regels, waarbij het snelle opladen zijn introductie moet gaan krijgen, vindt Steiner dat het FIA WEC een meer attractievere vorm voor het racen moet vinden.

“Ze moeten kijken om het attractiever te maken zodat er meer competitie is”, zegt Michael Steiner. “De huidige regels vragen veel inspanning. Dat kan nieuwe deelnemers tegenhouden er in te stappen. Misschien staan ze open voor discussie over wat attractieve regels kunnen zijn. Ik wil niet zeggen dat dat met of zonder hybride motor moet zijn.” Volgens Steiner is het een optie om het hybride-systeem meer te standaardiseren zodat het qua kosten ook interessanter wordt. Na zestien jaar kwam Porsche in 2014 terug in het prototype-racen en naar Le Mans. Dat betekent echter niet dat het weer zolang moet duren.

“Dit moet niet voor altijd vaarwel zijn”, aldus Steiner. “Zeg nooit, nooit. In Le Mans nemen we nog deel in de GT-auto’s en misschien komen we op een dag terug in de topklasse. Voor ons betekent Le Mans niet alleen een grote historie, het is racen vanuit het hart.”

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS