Formule 1

Nog een paar schoonheidsfoutjes van Ton van Genugten in de Dakar Rally: "Even blijven steken"

Uitgegeven door Mitchell Koolen • 8 januari 2018 16:29 • Print artikel

Het was nog maar de tweede dag in de Dakar Rally voor Team De Rooy, en er is nog maar 300 kilometer geracet, maar de verschillen in het klassement zijn nu al aanzienlijk. Ton van Genugten deed in de loodzware tweede etappe van de Dakar Rally 2018 met zijn Iveco Powerstar goede zaken. Van Genugten werd vijfde, op 20 minuten.

Dakar 2017 Ton van Genugten

Het zijn de duinen in de Ica-woestijn die het verschil maken. De voorgaande jaren gingen de eerste etappes van de Dakar Rally over snelle WRC-paden en ging het om seconden, hooguit minuten. Nu wordt de top 10 in het klassement van de trucks al na twee etappes gescheiden door 48 minuten.

“Toch wil ik niet nu al te veel naar die verschillen kijken”, zei Ton van Genugten, die vijfde staat op 20.50. “De komende dagen krijgen we nog veel meer duinen. Eén keer goed vast komen te zitten en je bent een uur kwijt.”

Van Genugten maakte een paar schoonheidsfoutjes in de etappe van 267 kilometer die grotendeels uit duinen bestond. “Drie, vier keer zijn we even blijven steken doordat de bandenspanning nog niet goed was. Dan is het verstandiger om rustig een paar minuutjes te wachten tot ze zachter staan en het dan nog eens te proberen, dan om meteen als een dolle te gaan jutteren.”

Iets tijd liet Van Genugten liggen in een grote duinpan, waar hij moeilijk uit kwam. “Daar hebben we een paar rondjes gereden voordat het lukte. Superknap van navigator Peter Willemsen dat hij toch wist waar we eruit moesten om het waypoint te halen. Ik was het gevoel voor richting al lang kwijt. Het gaat sowieso heel goed in de cabine. Het is lekker rustig, niemand raakt in paniek als het eens even niet goed gaat.”

Met de vijfde tijd was Van Genugten tevreden. “We hebben een paar leuke gevechten gehad, met Martin Kolomy en later met Martin van den Brink. Het was een mooie proef, maar wel heel moeilijk. Een aantal van onze concurrenten is veel tijd verloren. Als wij de schoonheidsfoutjes eruit kunnen filteren en zo blijven rijden, moet het best goed komen.”

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS