Formule 1

Niki Lauda open en eerlijk! En geeft inzicht in het dieptepunt van de slechte relatie Rosberg/Hamilton

Uitgegeven door Wim Boekel • 13 oktober 2017 10:01 • Print artikel

Het was het hardste teamgevecht van de afgelopen jaren in de Formule 1. De onderlinge strijd bij Mercedes tussen Nico Rosberg en Lewis Hamilton. De strijd ging door tot de laatste race van 2016 en werd voor het podium vaak gekenmerkt door het zwijgen tussen het tweetal. Niki Lauda spreekt nu voor het eerste over het onderlinge gevecht tussen zijn coureurs.

Formule 1 2017 line-up


“Ze hadden totaal geen relatie, wat altijd slecht is”, zegt de Oostenrijker in een interview op YouTube aan Graham Bensinger. “De onderlinge band was zo slecht, dat ze 's ochtends zelfs geen gedag zeiden. Ik verwacht niet dat ze samen ontbijt hebben als ze elkaar niet mogen, maar de relatie was echt slecht. Het had vooral invloed op Lewis, maar ook op Nico, dus het was oké, maar niet makkelijk.”

Na de aanvaring tussen het tweetal tijdens de Grand Prix van Spanje in 2016, waar Max Verstappen zijn eerste race won, kwam het keerpunt in de relatie. Direct na de crash in de openingsronde moesten de coureurs naar een bijeenkomst in de engineering-truck komen. Daar maakte Lauda duidelijk dat hij dacht dat het de fout van Hamilton was.

“De grote vraag was wiens fout het was”, zegt de voormalig F1-coureur daarover. “Voor mij was het duidelijk, omdat Lewis te agressief naar rechts ging, het gras raakte, zijn auto niet kon stoppen en Nico er aftikte. Dat waardeerde Lewis niet, omdat hij een andere mening had. Hij zei: ‘Waarom bekritiseer je me?’. Ik zei: ‘Sorry, ik kan niet accepteren dat jullie crashen en dat we dan niets hebben gedaan en het niemands fout is. Voor mij moet het iemands fout zijn’. Toen werd Lewis echt boos. Nico zei: ‘Ja, het was ook jouw schuld. Je ging naar de binnenkant. Waarom liet je geen ruimte?’. Lewis zei: ‘Waarom zou ik? Ik racete’."

Vervolgens ging Lauda weer met Hamilton zitten, ditmaal op Ibiza en sprak één op één met hem over het incident.

Tegelijkertijd stelde Mercedes striktere regels op voor zijn coureurs. Lauda zegt daarover dat deze regels werden vergezeld met het dreigement dat het contract met één van de coureurs beëindigd ging worden als ze niet in het teambelang handelden. “We zeiden dat het onacceptabel was voor Mercedes en dat één van de jongens de race moet winnen, je elkaar er niet af kunt duwen. We bepaalden dat de rijder een boete moest betalen als die het weer deed of dat we zouden overwegen het contract te beëindigen omdat we teamspelers zijn en we elkaar niet kunnen vernietigen. We hadden opnieuw vrede en de incidenten tussen hen werden teruggebracht.”

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS