Formule 1

Nieuw bezoekersrecord Gamma Racing Day; een samenvatting

Uitgegeven door Bas Kaligis • 4 augustus 2014 19:12

ASSEN - Ruim 82.000 bezoekers togen zondag 3 augustus naar het Circuit van Drenthe om met een GRATIS toegangsbewijs te genieten van internationale auto-, motor- en kartraces, een Formule 1-demonstratie van Infiniti Red Bull Racing verzorgd door de Zwitserse F1-coureur Sébastien Buemi en een WK Supersportdemo van de snelste motorracer van Nederland Michael van der Mark.



De GAMMA Racing Day is met de de komst van Infiniti Red Bull Racing het enige evenement in Nederland waar de fans één van de beste en snelste raceauto’s ter wereld op een professioneel circuit in actie kunnen zien. Ook voor Jasper Iwema en Michael van der Mark, die kort geleden met zijn team de prestigieuze 8-uren van Suzuki wist te winnen en met zijn PATA Ten Kate Honda aan de leiding gaat in het wereldkampioenschap Supersport, was GAMMA’s GRATIS racedag dé gelegenheid om alle Nederlandse fans te bedanken voor hun steun. Dakar-coureur Frans Verhoeven tekende op zijn Yamaha weer voor de meest onwerkelijke stunts van de dag en de jonge talenten in de Yamaha YZF-R 125 Cup – Powered By GAMMA gaven hun visitekaartje af in een demorace voor bomvolle tribunes. Diverse gelukkige prijswinnaars stapten in bij bekende coureurs als Robert Doornbos voor een enerverende rit over de MotoGP-baan.



Formule Renault
De tienduizenden bezoekers haalden hun hart op aan spannende races, waarbij ze formulewagens, maar ook toerwagens, superkarts, motoren en zijspannen zagen strijden om de ereplaatsen. In de NEC Formula Renault 2.0 was Seb Morris (Engeland) de meest succesvolle rijder. Hij moest in race één nog genoegen nemen met de vierde plaats op 2,2 seconden afstand van winnaar Callan O’Keeffe, maar was genadeloos in race twee, waar hij de winst voor zich opeiste. Morris had in die wedstrijd maar liefst zeven seconden voorsprong op de Amerikaan Ryan Tveter. Ook de NEC Formula Renault 1.6 kwam in actie en daar werden de eerste en tweede plaatsen gelijk verdeeld tussen Ralf Aron en Anton de Pasquale. De Australiër wist de eerste race in winst om te zetten met twee seconden voorsprong op de Est, maar in race twee waren de rollen omgedraaid. Het was bijzonder spannend en op de streep had de Estlander Aron slechts tweetiende van een seconde voorsprong op De Pasquale.



Clio’s, Supercars en historische GT’s en toerwagens
Nieuw in de programmering van de GAMMA Racing Day was de Renault Clio Cup Benelux. Bumper-aan-bumper en deur-aan-deur stoven de compacte toerwagens over het circuit. Melvin de Groot, Niels Langeveld en Sebastiaan Bleekemolen zaten elkaar in beide races voortdurend op een sportieve manier dwars. Rondenlang bleven de wagens als aan elkaar gekleefd over het circuit rijden, zowel in de eerste als in de tweede race. In race één was het Niels Langeveld die aan het langste eind trok en Sebastiaan Bleekemolen klopte met slechts achttiende seconde. Melvin de Groot wist in race twee in de slotfase een iets grotere winstmarge te boeken. Hij verwees dezelfde Sebastiaan Bleekemolen naar het tweede plan met een voorsprong van ruim drie seconden.



Europees kampioenschap Superkarts
In het CIK-FIA European Superkart Championship was het Adam Kout die op zaterdag wist te winnen. Zondag volgde de Fransman Emmanuel Vinuales hem in race twee. Winnaars in de Supercar Challenge waren de equipe Bogaerts-van der Aa in race één van de klasse Supersport en De Groot-Speelman zegevierden in race twee. In de GT klasse waren het Kelvin Snoeks en Henry Sumbrink die ieder een race wonnen. In de race om het Nederlands Kampioenschap Historische Toerwagens & GT’s kwamen Roman Caresani en Frank Stippler als winnaar uit de bus.



WK Zijspannen
Naast vierwielers kwamen ook de snelste motorklassen van Nederland in de baan. De wedstrijd in de Dutch Superbike categorie werd een prooi voor Nigel Walraven en de Dutch Supersport voor Christiaan Nobel. In het FIM Sidecar World Championship ontspon zich een spannende strijd tussen de combinaties Reeves/Cluze en Birchall/Birchall. Zij gaven elkaar geen duimbreed toe en deze wedstrijd was één van de meest enerverende van de dag. Uiteindelijk was er op de streep een verschil van een halve seconde, waarbij Reeves/Cluze het voorwiel net iets eerder over de streep reden dan het duo Birchall. De regionale favorieten Bennie Streuer en Geert Koerts werden in deze race voor het wereldkampioenschap vierde.



Ruimte voor jong talent
In samenwerking met de KNMV en Yamaha was er alle ruimte voor jong talent op GAMMA’s GRATIS racedag. De Yamaha YZF-R125 Cup – Powered by GAMMA is één van de talentenklassen die dankzij gelijkwaardig materiaal en een deskundige begeleiding de Grand Prix-coureurs van de toekomst moeten voortbrengen. De organisatie van de R125 Cup was in handen van de Stichting Organisatie Brommer Wegraces die optreedt als race-organisator op het TT Junior Track; een professionele oefenbaan waarmee de KNMV en het TT Circuit een belangrijke stap zetten in het faciliteren van het opleidingstraject voor jong talent. Op de GAMMA Racing Day was er voor kinderen, die tot 12 jaar ook GRATIS toegang hadden tot de paddock, bijzonder veel ‘zelf te proberen’. Evenementpartner Yamaha was tijdens het evenement actief met de Yamaha Junior Riding Experience, waar kinderen vanaf 8 jaar spelenderwijs leren op een motorfiets of quad te rijden. DisneyXD verzorge gratis ‘clinics’ op BMX-fietsen ter promotie van het WK BMX en Kartcentrum Lelystad bouwde een compleet parcours waar kinderen GRATIS leerden karten.



GAMMA’s gratis racedag staat dankzij volle tribunes en een professioneel race- en demoprogramma te boek als het grootste gecombineerde auto-, motor- en kartrace-evenement op een racecircuit in Europa. Met het GRATIS toegangsbewijs verkrijgbaar bij onder meer GAMMA Bouwmarkten trakteerde de GAMMA Racing Day op een professionele racedag met een unieke sfeer. Aan deze 15e editie ging een ‘City Demo’ met onder meer Infiniti Red Bull Racing en coureur Jean-Éric Vergne in het centrum van Assen vooraf. De GAMMA Racing Day is een productie van LDP International b.v. en werd mede mogelijk gemaakt door Hoofdsponsor GAMMA Bouwmarkten en de evenementpartners Pioneer, Yamaha, TW Steel, Telesport en Profile Tyrecenter.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS