Formule 1

Mooi lijstje namen! Recordaantal (Ex-) Formule 1-coureurs aan de start van 24 Uur van Le Mans

Uitgegeven door Bas Kaligis • 13 juni 2018 18:08

Als aanstaande zaterdag voor de 86e keer de 24 Uur van Le Mans van start gaat, staan er maar liefst 21 (ex)-Formule 1-coureurs op de startgrid. In de topklasse, de LMP1, komen naast de enige actieve Formule 1-coureur Fernando Alonso bij Toyota ook Sebastien Buemi en Kamui Kobayashi aan de start. Bij SMP Racing maakt Jenson Button zijn debuut op Le Sarthe en is het teamgenoot Vitaly Petrov die al voor de tweede keer van start gaat in de 24 uur van Le Mans. Het Zwitsers-Engelse Rebellion Racing brengt naast ex-Williams F1-rijder Bruno Senna dit jaar ook drievoudig Le Mans winnaar André Lotterer aan de start. De Belgische-Duitser stond in 2014 eenmalig aan de start van de Grand Prix van België met een Caterham. Dichtbij huis, in de LMP2, vinden we 'good-old' Jan Lammers, dit jaar alweer voor de 24e keer aan de start van de 24 uur, die hij in 1988 wist te winnen. Lammers deelt de knalgele Jumbo Dallara van Racing Team Nederland dit jaar met Giedo van de Garde. Bovendien heeft Frits van Eerd, derde rijder, teameigenaar en CEO van Jumbo Supermarkten, verschillende Formule 1-auto’s in bezit waarmee hij regelmatig van start gaat in historische races.

Toyota Fernando Alonso

In de LMP2 vinden we verder de Schot Paul di Resta en Juan Pablo Montoya bij United Autosport, Jean-Eric Vergne bij G-Drive, Will Stevens bij Panis Barthez Racing en Formule 1-enfant terrible Pastor Maldonado bij Dragonspeed. Nederlander Ho-Pin Tung, winnaar in LMP2 in 2017, deed ooit een test voor in de F1. In de GTE Pro klasse bij Corvette Racing zien we Deen Jan Magnussen, vader van Haas Formule 1-coureur Kevin Magnussen.

Bij Chip Ganassi-Ford Sebastien Bourdais en Ryan Briscoe en AF Corse, het officieuze Ferrari-fabrieksteam racet de Italiaan Antonio Giovinazzi. Giancarlo Fisichella vinden we in een Ferrari 488 GTE in GTE Am, net als Olivier Beretta en Portugees Pedro Lamy in een Aston Martin Vantage.

Bij Chip Ganassi-Ford doen bovendien twee voormalig Indy 500 winnaars mee; Scott Dixon en Tony Kanaan. Andere bekende namen. Bij menig Formule 1-fan doen de namen Prost, Lauda, Brundle en Cheever menig belletje rinkelen. Het gaat hier echter niet om de ex-Formule 1 coureurs maar om de “zonen van”, te weten Nicolas Prost, zoon van Alain, Mathias Lauda, zoon van Niki, Alex Brundle, zoon van Martin en Edward Cheever, zoon van Eddie./ door Ronald Loenen

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS