Formule 1

Mercedes denkt dat Red Bull zich gigantisch in de vingers heeft gesneden: "Je leven gecompliceerd"

Uitgegeven door Mitchell Koolen • 9 maart 2018 07:11 • Print artikel

Mercedes AMG Petronas teambaas Toto Wolff gelooft dat Red Bull zich in de vingers gesneden heeft door niet dezelfde brandstof- en olieleverancier te gebruiken zoals die van het fabrieksteam van Renault Sport F1. Aston Martin Red Bull Racing is het enige F1-klantenteam dat niet dezelfde leverancier als zijn motorpartner gebruikt. Het Oostenrijkse team heeft voor ExxonMobil gekozen in plaats van BP-Castrol zoals gebruikt door Renault.

Formule 1 2018 Max Verstappen


Mercedes geeft de voorkeur aan zijn klantenteams om bij Petronas te blijven, terwijl Ferrari hetzelfde doet met Shell en de teams die het levert. Wolff benadrukt dat klanten hiervan profiteren omdat alle ontwikkelingen rond dezelfde brandstof en olie wordt uitgevoerd, en daardoor geoptimaliseerd is voor de krachtbron.Ē

Red Bull moet daarentegen zijn eigen dyno-tijd bij Renault betalen wanneer het wil tekenen op een nieuwe specificatie van ExxonMobil. McLaren gebruikte ExxonMobil in 2014, het enige jaar van het team met het hybride V6-pakket van Mercedes, en later werd erkend dat het prestaties had gekost.

"ExxonMobil is in staat om een state of the art brandstof te maken, of BP-Castrol, of een van de topspelers," vertelde Wolff aan Autosport. "De strategische fout is om te kiezen voor de commerciŽle deal in plaats van ervoor te zorgen dat je dezelfde specificatie van brandstof en olie hebt als het fabrieksteam. Onze teams hebben altijd Petronas gebruikt, behalve McLaren. Het was nooit een vraag, want strategisch moet je ervoor zorgen dat je op dezelfde prestatieniveaus bent en daarom dezelfde vloeistoffen hebt als het fabrieksteam. We gebruiken allemaal dezelfde brandstoffen, omdat we onze motoren op ťťn specifieke brandstof afstemmen. Als je verschillende soorten brandstof gebruikt, hebt je een compleet andere kalibratie van de motor nodig. Je maakt je leven gecompliceerd als je verschillende specificaties hebt, het is een filosofie."

Wolff benadrukte dat de kosten van extra dyno-testen voor de eigen brandstofleverancier van een team deel moesten uitmaken van de vergelijking. "De kosten zullen veel lager zijn dan de waarde van de algehele commerciŽle deal," zei Wolff. "Desalniettemin moet je afwegen of het financiŽle voordeel opweegt tegen het strategische tekort van nooit een nauwe samenwerking te hebben tussen een brandstof / olieleverancier en het fabrieksteam. Wat ik wil zeggen is dat de relatie tussen een fabrieksteam en een leverancier van brandstof en olie in het bedrijfsteam steeds intenser zal worden. Je moet dyno capaciteit toewijzen en de belangen in evenwicht brengen."

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS