Formule 1

Max Verstappen wordt vijfde in Grand Prix Abu Dhabi; winst voor Valtteri Bottas + UITSLAG

Uitgegeven door Bas Kaligis • 26 november 2017 14:42

ABU DHABI - Max Verstappen kon zondag niet echt potten breken tijdens de Grand Prix van Abu Dhabi. Vanaf de zesde plaats gestart eindigde de twintigjarige Nederlander van Red Bull Racing uiteindelijk als vijfde in een race waarin zijn ronden lange jacht op Kimi Räikkönen maar niet werd beloond. Valtteri Bottas won de laatste Grand Prix van het seizoen, vlak voor zijn teamgenoot bij Mercedes Lewis Hamilton. Sebastian Vettel werd namens Ferrari derde.

F1 Abu Dhabi 2017


Zo kreeg het seizoen een tamelijk saaie afsluiter. Echt spectaculair was de race in het Midden-Oosten nu eenmaal niet geweest. Of het moest het gevecht tussen Bottas en Hamilton zijn geweest die de hele race bij elkaar in de buurt reden. Daarachter gebeurde nauwelijks iets noemenswaardigs. Tel daarbij op het feit dat zowel de constructeurstitel en de rijderstitel al waren vergeven en zo werd het dan vooral een mooie race voor Bottas die zijn eerste seizoen bij Mercedes besloot met zijn derde zege van het seizoen en van zijn carrière.

De start was er één zonder noemenswaardige incidenten. Polesitter Valtteri Bottas, die nog volop in strijd was met Sebastian Vettel in de strijd om de tweede plaats in het kampioenschap, pakte overtuigend kopstart en kon zo zijn jacht op de Duitser inzetten die als de nummer twee van het kampioenschap aan de laatste race van het seizoen begon. Hoewel het verschil tussen de twee maar liefst 22 punten bedroeg, was het in theorie dus nog mogelijk, al was Bottas daarvoor wel verplicht te winnen en moest Vettel niet hoger dan negende eindigen. Voor Verstappen viel er in die openingsmeters weinig te halen. Vanaf de zesde plaats gestart kwam hij een ronde later ook als zesde door.

Mercedes, met Lewis Hamilton op P2, sloeg weldra een klein gaatje met de rest en in het eerste halfuur gebeurde er bijzonder weinig. Of het moest zijn dat Nico Hülkenberg een stop and go-penalty kreeg opgelegd wegens het verlaten van de baan en daarbij voordeel had behaald. In de vijftiende ronde ging Verstappen al naar binnen voor een setje supersoftbanden en kwam daarna als negende terug de baan op achter Force India-coureur Esteban Ocon.

F1 Abu Dhabi 2017

Nadat in de twintigste ronde Daniel Ricciardo en Kimi Räikkönen ook hun pitstop hadden gemaakt en Verstappen Ocon had ingehaald, was de Red Bull-coureur terug op de zesde plaats. Een ronde later moest Ricciardo zijn race plotseling staken vanwege een hydraulisch probleem in zijn RB13. De Australiër was de eerste uitvaller van de race en raakte en passant zijn vierde plaats in het kampioenschap kwijt aan Räikkönen, zo zou na de finish blijken.

Het was het moment dat de duisternis over het Yas Marina Circuit begon te vallen. Verstappen zat op dat moment vlak achter Räikkönen, maar het verschil tussen beiden bleef ronden lang steken op ongeveer één seconde. Ondertussen was het enige echt interessante gevecht op de baan dat tussen Bottas en Hamilton die ver voor de rest streden om de koppositie. Al leek het erop dat de Brit zijn Finse teamgenoot het nooit echt serieus moeilijk probeerde te maken.

Carlos Sainz werd na 33 ronden de tweede uitvaller van de race. Dat gebeurde kort nadat hij zijn eerste pitstop had gemaakt. De rechtervoorband van de Renault van de Spanjaard was tijdens de stop niet goed bevestigd en was in de tunnel aan het einde van de pitstraat losgeraakt. Een dure fout van de Fransen, want daarmee zetten ze de zesde plaats in het constructeurskampioenschap op het spel en daarmee zes miljoen euro aan prijzengeld.

F1 Abu Dhabi 2017

Verstappen slaagde er ondertussen maar niet in Räikkönen in te halen en toen Bottas allang als eerste over de finish was gekomen, zag de Nederlander dat hij in zijn laatste Grand Prix van het seizoen vijfde was geworden.

UITSLAG F1 GP Abu Dhabi Yas Marina

1 Bottas Mercedes 1:34.14.063
2 Hamilton Mercedes +3.8
3 Vettel Ferrari 19.3
4 Raikkonen Ferrari 45.3
5 Verstappen Red Bull 46.2
6 Hulkenberg Renault 85.7
7 Perez Force India 92.0
8 Ocon Force India 98.9
9 Alonso McLaren 1 lap
10 Massa Williams 1 lap
11 Grosjean Haas 1 lap
12 Vandoorne McLaren 1 lap
13 Magnussen Haas 1 lap
14 Wehrlein Sauber 1 lap
15 Hartley Toro Rosso 1 lap
16 Gasly Toro Rosso 1 lap
17 Ericsson Sauber 1 lap
18 Stroll Williams 1 lap

DNF
Sainz Renault los wiel
Ricciardo Red Bull hydraulisch probleem

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS