Formule 1

Max Verstappen wint magistraal perfecte race, zwarte dag voor Mercedes + UITSLAG

Uitgegeven door Mitchell Koolen • 1 juli 2018 14:50

Op de Red Bull Ring bij het Oostenrijkse Spielberg won Max Verstappen op fenomenale wijze de Grand Prix van Oostenrijk. Als tweede kwam Kimi Raikkonen over de finish, het derde treetje was voor Sebastian Vettel. Verstappen pakte voor de ogen van meer dan 15.000 Nederlandse fans in de 25e ronde de leiding en stond die niet meer af.

Formule 1 2018 Max Verstappen

De start op het Oostenrijkse circuit verliep zonnig en zonder chaos. Lewis Hamilton nam de leiding over van Valtteri Bottas. Sebastian Vettel kreeg een tikje van Romain Grosjean, leek een probleem te hebben en verloor wat tijd. Na een mooie actie van Max Verstappen op Raikkonen nam de Nederlander P3 in. Achter hen ging de jarige Daniel Ricciardo op jacht naar het podium als cadeau.

In de tweede ronde belandde Charles Leclerc in de grindbak van bocht vijf. Het team van Haas bleef in de top tien door achter Vettel te blijven. Leclerc leek vooralsnog weinig last te hebben van zijn uitstapje in de Sauber en rukte op naar P18 voor Brendon Hartley en Fernando Alonso. De Spanjaard was absoluut not amused en liet dit merken via de boordradio.

Nico Hulkenberg ging vervolgens stuk in ronde twaalf. De Hulk zorgde voor erg veel rook en er kwamen zelfs vlammen uit zijn Renault. Hiermee was de Duitser de eerste officiële uitvaller van de wedstrijd. In ronde veertien volgde Bottas, een grote klap voor de Zilverpijlen, waardoor Verstappen oprukte naar P2. De Virtual Safety Car was het gevolg en dat was voor de Nederland het sein op naar binnen te duiken voor een pitstop. Ricciardo en beide Ferrari's volgden dat voorbeeld.

De VSC werd in ronde 17 opgeheven. Verstappen lag dertien seconden achter de leider Hamilton, Kimi Raikkonen drie seconden achter de Limburger. De Brit moest nog wel naar binnen voor een pitstop. Op dat moment haalde Daniel Ricciardo Kimi Raikkonen in en zette direct de snelste raceronde neer.

Hamilton ging in ronde 25 naar binnen voor vers rubber en kwam tussen beide Ferrari's terug op de baan. Hierdoor was Max Verstappen de nieuwe leider met achter hem teamgenoot Ricciardo.

Met nog 35 ronden te gaan in de wedstrijd leidde Verstappen met 5.984 op Ricciardo. Raikkonen zat slechts een seconde achter de Australiër. Leclerc klom gestaag in het veld en reed inmiddels op P13 achter Pierre Gasly. Carlos Sainz beleefde een slechte pitstop en verloor veel tijd. De Renault-coureur zakte terug naar P17 achter de twee Williams-bolides. Ricciardo komt in ronde 38 nogmaals binnen voor een pitstop en zakte terug naar P4 achter Lewis Hamilton die niet lekker in de race te zat.

Max Verstappen had met nog 21 raceronden te gaan een voorsprong van 6,728 seconden op Kimi Raikkonen. Sebastian Vettel volgde op P3 met Hamilton op de vierde plaats. De regerend wereldkampioen moest echter nogmaals naar binnen voor een setje supersoft. In ronde 54 viel de RB14 van Ricciardo uit met een kapotte versnellingsbak bij het uitkomen van bocht 1. Wederom een VSC situatie.

Verstappen had met nog tien ronden te gaan 3.7 seconden op Raikkonen. Het werd nog erger voor Hamilton die in de 63e ronde uitviel. Het was het einde van een dramatische race voor Mercedes. Romain Grosjean eindigde zo op P4. In een spannende finale behield Verstappen de leiding, voor beide Ferrari's en zo boekte de Nederlander op het thuiscircuit van Red Bull zijn eerste overwinning van het seizoen.