Formule 1

"Max Verstappen voelde zich ook genaaid, maar ik denk dat de Red Bull-pitstrategie voor hem..."

Uitgegeven door Bas Kaligis • 31 mei 2017 10:39

Ex-F1-coureur Robert Doornbos geeft als analist voor Ziggo Sport F1 tijdens de Grands Prix commentaar op de races. Gedurende de Grand Prix van Monaco werden er twee rijders uit de top vijf benadeeld door de pitstops van hun team; Kimi Raikkonen en Max Verstappen. Doornbos kijkt in zijn column terug op de situatie bij Red Bull en Max Verstappen. "Max voelde zich ook genaaid, maar ik denk dat de Red Bull-pitstrategie voor hem weliswaar Kwalitatief Uitermate Teleurstellend was, maar niet bewust om Daniel Ricciardo te bevoordelen", liet Doornbos optekenen in zijn column voor Ziggo Sport. "Maar het is goed dat Max geen genoegen neemt met een simpele sorry!"

Formule 1 Max Verstappen Red Bull Racing


En nu we het toch over pitstrategieën hebben. Kwalitatief Uitermate Teleurstellend. Dat is hoe je de strategie van Red Bull kunt samenvatten. Althans vanuit ons chauvinistische oogpunt. Christian Horner heeft twee coureurs die zwaar, zwaar gebrand zijn op het podium en Max had na een sublieme kwalificatie de beste kaarten. Hij kwam helaas al snel vast te zitten achter Bottas en het team dacht dat op te lossen door hem vroeg binnen te halen.

Max kan dan niks anders dan vertrouwen op zijn team en hopen dat het een goede call is. Zij hebben op de pitmuur immers informatie die je als coureur niet hebt. Doordat Max zijn stop net niet vlekkeloos verliep, liet hij kostbare tijd liggen en kwam hij inclusief outlap net te kort op Bottas toen die een ronde later pitte. Dat ze daarna klem zaten achter Sainz hielp Ricciardo verder in het zadel.

Max Verstappen en Daniel Ricciardo


Dat was gewoon niet goed getimed van het team, maar als Red Bull Ricciardo eerder naar binnen had gehaald, was Max als leider van het team in de race waarschijnlijk ook ontevreden geweest. Het was een ontzettend lastige beslissing. Er was er altijd eentje de pineut geweest en nu pakte het voor Ricciardo goed uit. Ik geloof alleen niet dat ze bewust het voordeel aan Ricciardo hebben gegund.

Maar het is goed dat Max geen genoegen neemt met een simpele sorry. Die hebben daar na afloop op het circuit echt wel nog een paar uurtjes over doorgesproken, heb ik begrepen. Max en zijn team willen gewoon zeker zijn dat zoiets in de toekomst voorkomen wordt. Het is een stuk egoïsme dat je als topsporter hebt. Overtuigd zijn van je eigen kunnen, maar tegelijkertijd ook begrijpen dat je je team ook nodig hebt.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS