Formule 1

Max Verstappen toch nog in de punten; Lewis Hamilton onbedreigd naar de winst in GP Italië + UITSLAG

Uitgegeven door Bas Kaligis • 3 september 2017 13:19 • Print artikel

MONZA – Max Verstappen is na een problematische openingsfase tijdens de Grand Prix van Italië toch nog in de punten geëindigd. De negentienjarige coureur van Red Bull Racing eindigde als tiende, op grote afstand van Lewis Hamilton die onbedreigd naar zijn tweede overwinning op rij reed. Zijn teamgenoot bij Mercedes Valtteri Bottas werd tweede, met Sebastian op ruim een halve minuut van de Fin als derde.

Max Verstappen Red Bull Racing Grand Prix Italië


Door zijn zege gaat Hamilton voor het eerst dit seizoen aan de leiding van het kampioenschap. Daarmee profiteerde hij optimaal van de worsteling van zijn grootste concurrent Sebastian Vettel die nooit echt in zijn element leek op het circuit van Monza.

De Ferrari-rijder probeerde het natuurlijk wel, wilde al bij de start uiteraard plaatsen goed maken, maar kwam nooit echt uit de verf of het thuiscircuit van zijn werkgever. Max Verstappen had overigens een uitstekende start. Begonnen vanaf de twaalfde plek lag hij na de eerste bocht al negende. Vooraan hield polesitter Lewis Hamilton Lance Stroll, die als tweede was gestart, van het lijf en was Esteban Ocon de Canadees van Williams vervolgens te snel af.

Gedreven om nog verder op te rukken kreeg Verstappen in de derde ronde te kampen met een lekke rechtervoorband. Tijdens een gevecht met Felipe Massa om de zevende plaats raakte hij de voorvleugel van de auto van de Williams-coureur. Hij haalde nog wel de pitstraat waar hij een nieuwe set supersofts kreeg gemonteerd, evenals een nieuwe voorvleugel. Door de noodzakelijke servicebeurt viel Verstappen, die op het moment van de touché met Massa op de achtste plaats lag, terug naar de twintigste en laatste plaats. Wel reed hij vervolgens afgetekend de snelste raceronde.

Vooraan toonde Valtteri Bottas, als vierde gestart, intussen hoe snel de Mercedes-motor was op de hogesnelheidsbaan van Monza, want binnen zeven ronden lag de Fin al op de tweede plaats, met achter zich de eveneens goed opgestoomde Sebastian Vettel. Daarmee was de pikorde weer min of meer hersteld en dat betekende het einde van de droom van Ocon en Stroll, inmiddels teruggezakt naar de respectievelijk vierde en vijfde plaats.

Het vervolg van de race bood weinig spektakel. Hier en daar werd van positie gewisseld, maar echt spektakel bleef uit. Verstappen was intussen opgerukt naar de zestiende plaats toen hij in de 29ste ronde naar binnen kwam voor een nieuw setje banden. Als zeventiende keerde hij terug in de race om enkele tellen later nog een positie te moeten prijsgeven.

Hoewel zijn race natuurlijk verpest was door zijn lekke band, kon het nog altijd slechter, zo bewees Jolyon Palmer. De veelgeplaagde Renault-coureur moest in de 31ste ronde zijn auto in de pitbox parkeren vanwege een technisch probleem. Zo schreef hij een passend nieuw hoofdstuk in het verhaal van zijn toch al zo dramatische seizoen. En even later was ook Stoffel Vandoorne de klos. Hoewel de Belg uit voorzorg een nieuwe motor in zijn McLaren gemonteerd had gekregen moest hij het na 35 ronden voor gezien houden vanwege een probleem met diezelfde motor.

Ondertussen lag Daniel Ricciardo op de vijfde plaats na zijn pitstop in de 38ste ronde en reed Verstappen op de veertiende plaats, nog altijd ruimschoots buiten de punten dus. Met de marges tussen de auto’s voor hem, was het duidelijk dat een toptienfinish een flinke opgave zou worden.

Voor Ricciardo daarentegen ging het crescendo. Met behulp van zijn DRS haalde hij Kimi Räikkönen in en met nog twaalf ronden te gaan leek zelfs Vettels derde plaats nog haalbaar. De Duitser leek niet in zijn element op het Italiaanse circuit, toch het thuiscircuit van zijn team. Hij reed op maar liefst 28 seconden achterstand van raceleider Lewis Hamilton.

In de 47ste ronde werd Verstappens honger naar punten beloond met een inhaalactie op Kevin Magnussen. Met nog zes ronden te gaan reed hij dus alsnog in de top tien. Daar bleef het bij, want nummer negen Sergio Pérez had een voorsprong van maar liefst 32 seconden op de Limburger.

Intussen viel bij McLaren ook Fernando Alonso uit met technische problemen en reed Hamilton onbedreigd op de winst af. Hij was daarmee de eerste coureur dit seizoen die twee races achter elkaar won.

UITSLAG (Volgt later)

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS