Formule 1

Max Verstappen over de onzichtbare veranderingen: "RB12 totaal anders dan de race ervoor"

Uitgegeven door Ingeborg Calon • 12 september 2016 10:20

Één van de sponsoren van Max Verstappen is Exact. Voor hun site www.exact.com schreef Verstappen een column over de technologie van de auto, zichtbare en onzichtbare veranderingen gedurende het seizoen, zijn test met de Halo en gaf Max een vooruitblik op Singapore.


"De nieuwe voorvleugel die ik in Spa kreeg, had een serienummer boven de 500. Zoveel hebben Daniel en ik er niet kapotgereden, maar elke keer als het team kans ziet om ergens een milligram of millimeter te besparen, doen ze dat, en maken ze het onderdeel opnieuw. Gemiddeld doen we voor elke Grand Prix zo’n 1000 aanpassingen aan de RB12. Hierdoor is de auto ieder weekend totaal anders dan de race daarvoor. Hij ziet er wel hetzelfde uit, maar gedraagt zich heel anders. Een F1-auto is eigenlijk een levend wezen: hij is altijd in beweging en ontwikkeling. Doordat ieder circuit anders is, moet ook de auto steeds worden aangepast. Los daarvan wordt hij ook constant doorontwikkeld op basis van de gigantische hoeveelheden racedata die we verzamelen".

"Het overgrote deel van de wijzigingen zijn zo detaillistisch dat er op tv niets van te zien is. Andere vallen wel op, zoals de low downforce achtervleugel die ik testte tijdens de eerste vrije trainingen op Spa. Dat was een bijna horizontale vleugel met als doel de downforce en drag te verminderen. De test met die vleugel was eigenlijk al onderdeel van de voorbereiding op volgend seizoen, wanneer iedereen met veel bredere banden gaat rijden. Daardoor krijgt de auto uit zichzelf meer grip en heb je dus minder downforce nodig. Zo’n wijziging heeft enorme impact op de hele auto, dus hoe meer data we hier nu al over kunnen verzamelen, hoe beter".

"Op Monza reed ik tijdens de training voor het eerst met een halo. Dit is een vorm van cockpitbescherming, die wellicht vanaf 2018 wordt ingevoerd. Ik vind het een onhandig ding, vooral bij het in- en uitstappen. Het zicht naar voren is ok, maar achteruit beperkt hij het zicht op de spiegels. Daar is dus nog veel ruimte voor doorontwikkeling".

"Volgende week rijden we in Singapore met een verbeterde TAG Heuer-motor. Deze moet zo’n 15pk meer leveren dan de huidige power unit, dus dat wordt interessant. Ik voel me op een stratencircuit sowieso lekker, dus met een nóg competitievere auto richt ik me in Singapore weer op het niveau dat ik op Spa tijdens de kwalificatie haalde. Ik kan niet wachten"!

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS