Formule 1

Max Verstappen met stip op P1 als het gaat om inhaalmanoeuvres

Uitgegeven door Ramon Leenen • 12 december 2016 20:32

Max Verstappen realiseerde het hoogste aantal inhaalmanoeuvres in één Formule 1-seizoen sinds 1983, volgens de Pirelli statistieken van 2016. De bandenfabrikant heeft een verslag geproduceerd van het afgelopen Formule 1-seizoen in getallen, waaronder het aantal inhaalacties tijdens het seizoen door elke coureur geproduceerd. Verstappen, die voor Toro Rosso reed in de eerste vier races, voordat hij verhuisde naar Red Bull Racing, heeft maar liefst 78 manoeuvres over het gehele jaar achter zijn naam staan. Volgens Pirelli het hoogste aantal sinds hun administratie begon in 1983.


Pirelli definieert een inhaalmanoeuvre als 'één die plaatsvindt tijdens complete vliegende ronden (dus niet in de eerste ronde) en die dan gehandhaafd wordt helemaal tot aan finishlijn van diezelfde ronde'. Positiewisselingen als gevolg van mechanische problemen of lapping/ unlapping worden niet meegeteld.

Het record van Verstappen is mede behaald met behulp van de lengte van dit F1-seizoen, want het seizoen 2016 was het langste in de geschiedenis van de sport, namelijk 21 races dit kalenderjaar.

Verder was het Sebastian Vettel die het minste werd ingehaald afgelopen jaar, volgens Pirelli. De Duitser werd maar één keer ingehaald. Dat gebeurde in de Braziliaanse Grand Prix, waarin Verstappen de Ferrari inhaalde om het gevecht voor de vijfde plaats in de race. De Pirelli-definitie van een inhaalmanoeuvre geldt niet voor Vettels gevecht met Verstappen in België, waar de Ferrari de Red Bull passeerde voor bocht 1, om vervolgens zijn plek weer te verliezen onderweg naar Les Combes.

Pirelli zegt dat er 866 inhaalmanoeuvres waren in 2016, ook het hoogste aantal sinds de gegevens voor het eerst beschikbaar waren in 1983. Red Bull voltooide het hoogste aantal inhaalmanoeuvres als team met 136: bestaande uit 61 van Daniel Ricciardo, 60 van Verstappen en 15 door Daniil Kvyat. Mercedes op zijn beurt werd slechts zeven keer in totaal ingehaald: Nico Rosberg overkwam dat vier keer en Lewis Hamilton maar drie keer.



Heeft u een eigen zaak? F1 met Max Verstappen en meer internet zakelijk wegboeken: Ziggo Zakelijk Direct Advies

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS