Formule 1

Max Verstappen heeft Renault op scherp gezet: "De best mogelijke onderdelen voor Red Bull, zelfs op kosten van..."

Uitgegeven door Wim Boekel • 7 september 2017 19:29 • Print artikel

Renault zet extra personeel in om het Formule 1-team van Red Bull als onderdeel van een gedetailleerd plan om de betrouwbaarheid van de motor te verbeteren. De frustraties liepen in Spa-Francorchamps bij Max Verstappen hoog op toen hij wederom met een motorprobleem uitviel. In België bleek het een sensor te zijn die de Limburger tot stoppen noopte. Teambaas Christian Horner noemde de service van Renault, na de race, beneden peil. Renault kon niet anders dan de Brit in het gelijk stellen en gaf al aan een actieplan op te gaan stellen om de motor te verbeteren.

Formule 1 2017 Max Verstappen


“De eerste reactie is dat elk afzonderlijk incident dat Max had, zoals bij elke coureur, dat er een tegenmaatregel in de plaats komt”, legt Renault F1-manager Cyril Abiteboul uit op het Engelse Autosport. “De laatste, welke we in Spa hadden, bleek een sensor fout. Er is nu een veel betere procedure, die beter gedocumenteerd is dan wat we hadden. Het is geen kwestie van verontschuldigen, omdat het aanwezig had moeten zijn. Ik zoek niet naar excuses. Het had geregeld moeten zijn.”

“Het tweede element is wat betreft de introductie van onderdelen. We zijn meer dan loyaal aan Red Bull, in het focussen op het beschikbaar maken van de best mogelijke onderdelen voor Red Bull. Zelfs op kosten van Renault. We hebben het gevoel dat dit onze verplichting aan Red Bull en Max is. En als laatste, wat betreft mensen, is dat we meer middelen hebben toegevoegd.”

“Het is nog niet gebeurd, maar het zal gebeuren vanaf Singapore en verder, wanneer we iemand toegewijd aan hen hebben. Plus iemand anders die naar de betrouwbaarheid en de operatie kijkt. We reageren! We nemen dit niet licht op, we reageren. En ik ben behoorlijk trots op hoe we met de situatie omgaan.”

De woede van Verstappen werd alleen maar erger, toen hij opmerkte dat de auto achteraf gewoon gestart kon worden in de garage. Daarbij zei de Limburger dat hij de motor liever had opgeblazen, dan stil te komen staan door sensoren. Daar is Abiteboul het niet mee eens.

“Geen commentaar”, reageert de Renault-manager. “Eigenlijk ben ik er niet zeker van, omdat ik begrijp dat de motor gered is. Deze gaat opnieuw gebruikt worden. Als ze opgeblazen was, betekende dat we meer motoren introduceren, meer straffen, dus ik denk dat ik het niet begrijp.” Tegelijkertijd bevestigt de Fransman dat er slechts beperkte updates komen in de resterende races van het seizoen.

“Er komt hier en daar wat updates”, aldus de Renault-manager. “Misschien wat prestaties. Ik ga niet in de details, maar er komen prestaties bij voor alle teams.”

Nog maar drie dagen voor de volgende trekking van de Staatloterij: wil je het niet missen kijk hier dan eens naar de mogelijkheden om automatisch mee te spelen

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS