Formule 1

‘Max Verstappen een winnaar die bij verlies de rug recht houdt’

Uitgegeven door Casper Bekking • 15 maart 2015 15:48

MELBOURNE – De debuutrace van Max Verstappen is geeindigd in mineur, doordat de Toro Rosso F1-coureur zijn bolide langs de kant moest parkeren met motorproblemen. Hoewel de jonge Limburger baalde, bleef hij professioneel en keek hij alweer snel uit naar de volgende race. Oud-F1-coureur Jan Lammers gaf zijn ongezouten mening over het eerste raceweekend van onze landgenoot.



“Het eindresultaat van Max Verstappen's F1-debuut op de racebaan is uiteraard niet waar we op gehoopt hadden. Maar er is ook nog een ander resultaat en dat is om te zien hoe hij met de tegenslag van uitvallen omgaat. Daar scoort hij gewoon 10/10! Gelukkig is hij geen 'drama-koning' en blijft hij gebalanceerd in z'n terugblik. Een winnaar die bij verlies de rug recht houdt, heerlijk en een echte kerel. Door de techniek getackeld dus niets waarvoor hij verantwoording hoeft te nemen”, aldus Jan Lammers.

“De term 'opgeblazen motor' wordt nog wel eens door sensatiebeluste omstanders gebruikt en daar krijg ik eerlijk gezegd altijd kromme tenen van. Even kort en goed: een moderne Formule 1-motor kan je nog niet kapot krijgen al zou je het graag willen. Als dus een motor kapot gaat kan een rijder daar tegenwoordig niets aan doen om dat te voorkomen! Niet met over-toeren of mis-schakelen, niets. Daar gaat intern in de motor gewoon iets fout en 'that's it'. Wel zie je dat het vaak na een pit-stop gebeurt en dat komt door het fenomeen 'heat-soak', wanneer je tijdens de race langdurig en maximaal de motor belast dan krijg je op de baan alle rijwind-koeling en motorsmering die je nodig hebt en waar de motor op berekend is. Wanneer je dan abrupt stilstaat is die koeling plotseling weg en krijg je een enorme hitteontwikkeling wat bij een zwakke motor soms tot oververhitting lijdt. Op de baan komt dat dan vaak terminaal tot uiting zoals het geval was bij Max.”

Twee toptalenten
“Voor de rest van het seizoen kunnen we concluderen dat hij bij een goed team zit naast een teamgenoot met ook veel talent! Gelukkig maar want sommige raceteams zijn een opvangcentrum voor de 'lucky-sperm-club' waarbij het familiekapitaal hun sterkste eigenschap is... Team Toro Rosso is dat niet dus, die hebben gewoon twee toptalenten. Over het hele komende jaar zal Max het goed gaan doen tegen dit decor.”

“Ik heb nog wel een verklaring waarom Carlos Sainz het zo goed deed en daar zijn we in ons enthousiasme allemaal een beetje schuldig aan. Door Max bij iedere gelegenheid op te hemelen brachten we Carlos in een positie waar hij niets meer te verliezen had en dat zijn de moeilijkste tegenstanders om tegen te vechten. Nu is door zijn sterke optreden ook bij hem voor de volgende race een verwachtingspatroon aanwezig dus het evenwicht is onderweg! Geduld en vertrouwen zal nog veel vaker nodig gaan zijn! Even balen nu maar daarom is winnen zo mooi! Nothing worthwhile comes easy.”

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS