Formule 1

Max Verstappen: de fans van vandaag waren de criticasters van gisteren

Uitgegeven door Wim Boekel • 19 mei 2016 19:47

Max Verstappen pakte in Barcelona zijn eerste F1-overwinningen en de reacties waren lovend. De Nederlander presteerde boven verwachting, want niemand had verwacht dat hij tijdens zijn eerste race voor Red Bull Racing al naar de hoogste trede van het podium mocht. Hoe anders was dat in 2015 toen het talent F1-coureur van Toro Rosso werd aangekondigd? De Limburger heeft de kritieken van vele mensen in de paddock weerlegd, die dachten dat de stap naar de hoogste klasse van de autosport voor de toen 16-jarige coureur te vroeg kwam. RaceXpress dook in haar archieven en zette de grootste criticasters van toen, maar de fans van vandaag op een rijtje. Een aantal zaten fout en hebben hun mening verandert zoals Mika Hakkinen, die ruiterlijk toegaf dat hij zich vergist had. Wat zeiden zij in 2014?


Zijn huidige collega Fernando Alonso reageerde voor het debuut van de Nederlander: “Ik denk dat het een nummer in je paspoort is, de leeftijd. Aan het einde van de dag moet je klaar voor de uitdaging zijn en klaar zijn voor de Formule 1 Grand Prix. Sommige mensen zijn klaar bij 17, sommige rijders zijn klaar bij 28. Dat is wat we niet weten. Dus om iets te zeggen over hoe Verstappen het volgend jaar gaat doen . Pas na 6 tot 8 races kunnen we zien of hij er klaar voor is. Maar op dit moment is iedereen klaar.” Felipe Massa haalde gedurende het seizoen 2015 een aantal keren, waaronder na de crash in Monaco hard uit naar het jonge talent. Voor aanvang van het debuut van Max Verstappen, reageerde de Williams F1-coureur: “17 is een beetje jong! Zeker, we moeten wachten en zien hoe hij gaat presteren in zijn eerste jaar. Ik denk dat het meest belangrijke is dat hij talent heeft. Ik bedoel dat hij snel is. Ik hoop dat hij ook slim kan zijn, om alles te leren van de Formule 1.”

Daniil Kvyat is het grootste slachtoffer tot nu toen in de dadendrang van de Limburger. Max Verstappen promoveerde naar Red Bull, terwijl de Rus een stap terug moest doen naar Toro Rosso. Vóór het debuut van zijn concurrent, reageerde de coureur die toen ook voor Toro Rosso reed: “Ik weet het niet, maar 18 jaar is waarschijnlijk op het randje. Maar wie kan het zeggen? Het is nu zijn stoeltje en het is aan hem om er wat mee te doen.” Inmiddels heeft Verstappen zijn plekje bij Red Bull en deed hij gelijk wat Kvyat nooit lukte; winnen!

Ook de voormalig F1-coureurs hadden hun twijfel over de komst van Max Verstappen in de Formule 1, na slechts 1 jaar autosport ervaring. Mika Hakkinen, tweevoudig wereldkampioen, zei toentertijd: “Het is te jong, omdat in de F1 het risico groot is. In F1 ga je niet leren, je moet klaar zijn. F1 staat het je niet toe om veel te leren.”

Jacques Villeneuve was nog veel harder in zijn bewoordingen. De Canadees liet niets heel over de komst van de tiener naar de Formule 1. De oud F1-coureur zei: “Hij is nog een jongen, dus is het erg risicovol. Je neemt geen 16-jarige die niet naar de universiteit is geweest naar het ziekenhuis als een dokter, ook als is hij erg goed en erg intelligent. Je moet het verdienen, want dat is de enige manier om een man te worden.”

FIA-president Jean Todt zei over de komst van de talentvolle coureur naar de Formule 1: “Persoonlijk denk ik dat hij te jong is.” Daarop verscherpte het overkoepelende orgaan de regels om te mogen debuteren in de Formule 1. Het is allemaal geschiedenis, want met een Grand Prix overwinning op zijn naam heeft Max Verstappen bewezen dat hij F1-waardig is. En de monden van alle criticasters zijn inmiddels gesnoerd.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS