Formule 1

Max Verstappen blaast ziedend de aftocht in GP België; zege voor Lewis Hamilton + UITSLAG

Uitgegeven door Bas Holtkamp • 27 augustus 2017 13:28

SPA-FRANCORCHAMPS – De Grand Prix van België is uitgedraaid op een fiasco voor Max Verstappen. De negentienjarige Red Bull-coureur viel zondag al na acht ronden uit met motorproblemen en moest vanuit het motorhome van zijn team toezien hoe Lewis Hamilton de race won. Daarachter werd Sebastian Vettel tweede, de derde plaats was voor Daniel Ricciardo.

Max Verstappen

En zo kreeg een groot deel van het publiek een deceptie te slikken. Maar liefst 80.000 Nederlanders waren naar het circuit van Spa-Francorchamps getogen om Verstappen aan te moedigen. Vorig jaar was het optreden van de Limburger op de baan in de Ardennen ook al geen succes. Toen raakte hij in de eerste bocht na de start in de clinch met Ferrari-coureur Kimi Räikkönen waardoor hij nooit meer om de podiumplaatsen kon vechten en hij uiteindelijk als elfde over de finish kwam. Voor Hamilton was zijn zege zondag tijdens de tweehonderdste Grand Prix in zijn carrière goed voor de strijd om de wereldtitel. Het verschil tussen beide rijders is nu nog slechts zeven punten.

null

De Grand Prix van België kende een probleemloze start, waarbij Sebastian Vettel meteen, maar tevergeefs, aanviel bij Hamilton. Verstappen moest proberen zijn teamgenoot Daniel Ricciardo van het lijf te houden die kort na de hairpin van La Source langszij verscheen. Opvallend was de start van Fernando Alonso. De Spanjaard van McLaren reed in een ommezien van de elfde naar de zevende plaats.

Na drie ronden werd Pascal Wehrlein de eerste uitvaller. De Duitser van Sauber kampte met technische problemen aan zijn C36 en was genoodzaakt uit te stappen. En toen was het Max Verstappen die in de achtste ronde problemen kreeg met zijn auto. Hij moest zijn auto met motorproblemen in het grind parkeren en liet zo zijn zesde uitvalbeurt van het seizoen noteren.

Vooraan was de race intussen weinig spannend. De top vier handhaafde lange tijd zijn startposities en ook de eerste serie pitstops vanaf de dertiende ronde bracht geen verrassingen. Of het moet de stop and go penalty van tien seconden zijn voor Räikkönen.

Die kreeg de Fin in de ronde na zijn pitstop vanwege het niet afremmen tijdens de gelevlagsituatie die ontstaan was door de stilgevallen Red Bull van Max Verstappen. Na die gedwongen stop was Räikkönen, die als vierde was binnengekomen, terugvallen tot de zevende plaats.

Ook Sergio Pérez moest een tijdstraf slikken. De rijder van Force India kreeg vijf seconden aan zijn broek vanwege het afsnijden van de baan waarbij hij voordeel had. Na 26 ronden was Fernando Alonso ook klaar en kon hij zich bij Wehrlein en Verstappen voegen. Intussen bleven spannende momenten op het roemruchte Belgische circuit uit. Opvallend was wel dat Esteban Ocon en zijn teammaat Pérez het weer eens met elkaar aan de stok hadden. Zij raakten elkaar waardoor de voorvleugel van Ocon aan stukken vloog en waardoor Pérez te maken kreeg met een lekke rechterachterband.

Met nog twaalf ronden te gaan zorgde dat voor een safety car-periode. Bij de herstart viel Vettel nadrukkelijk aan, maar Hamilton kon zijn Mercedes ternauwernood handhaven op P1. Omdat zijn teamgenoot Valtteri Bottas een slechte herstart had (hij raakte onder andere naast de baan terecht) kon Räikkönen profiteren die zo op de vierde plaats terechtkwam. Maar de grootste profiteur was - zoals ook in Baku gebeurde na de herstart achter de safety car – Daniel Ricciardo. De Australiër rukte op naar de derde plaats en lag zo ineens op koers voor het podium.

In de slotfase viel ook nog Pérez uit en was daarmee uitvaller vier van de race. Vooraan reed Hamilton zo hard als hij kon om Vettel van het lijf te houden. Maar in de laatste ronde leek hij daar weinig problemen meer mee te hebben. Zodoende was de zege weer voor de Brit die zo de spanning in het kampioenschap een nieuwe impuls gaf.

UITSLAG

1. Lewis Hamilton (Mercedes) - 44 ronden 1.24'42"820
2. Sebastian Vettel (Ferrari) - 2"358
3. Daniel Ricciardo (Red Bull-Renault) - 10"791
4. Kimi Raikkonen (Ferrari) - 14"471
5. Valtteri Bottas (Mercedes) - 16"456
6. Nico Hulkenberg (Renault) - 28"087
7. Romain Grosjean (Haas-Ferrari) - 31"553
8. Felipe Massa (Williams-Mercedes) - 36"649
9. Esteban Ocon (Force India-Mercedes) - 38"154
10. Carlos Sainz (Toro Rosso-Renault) - 39"447
11. Lance Stroll (Williams-Mercedes) - 48"999
12. Daniil Kvyat (Toro Rosso-Renault) - 49"940
13. Jolyon Palmer (Renault) - 52"239
14. Stoffel Vandoorne (McLaren-Honda) - 57"078
15. Kevin Magnussen (Haas-Ferrari) - 1'07"262
16. Marcus Ericsson (Sauber-Ferrari) - 1'09"711


Snelste ronde: Sebastian Vettel 1'46"577

Uitgevallen:
Sergio Perez
Fernando Alonso
Max Verstappen
Pascal Wehrlein

Max Verstappen

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS