Formule 1

Lexus viert 10-jarig jubileum F-sportlabel met high-performance sportcoupé RC F

Uitgegeven door HJ van Keulen • 10 maart 2018 14:27 • Print artikel

Lexus viert het 10-jarig bestaan van zijn sportlabel F. Speciaal voor deze gelegenheid heeft Lexus de RC F 10th Anniversary ontwikkeld, een gelimiteerde versie van de high-performance sportcoupé RC F die de spirit van het sportlabel optimaal uitdraagt. De RC F Special Edition met atmosferische V8-benzinemotor met 351 kW/477 pk maakt zijn Europese debuut op de Autosalon van Genève.

Lexus de RC F 10th Anniversary

De Lexus RC F Special Edition is gespoten in de exclusieve matte kleur ‘Nebula grey’ die zijn krachtige design een extra dimensie geeft. Ook de portiergrepen, spiegelkappen, side skirts en haaienvinantenne hebben een matte kleur. De 19-inch multi-spaak lichtmetalen velgen zijn juist uitgevoerd in hoogglanszwart. De grote en duidelijk zichtbare blauwe remklauwen zijn voorzien van het F-logo. De jubileumuitvoering is verder uitgerust met straffere performance dempers.

Opvallend blauw anilineleder
Het interieur van de RC F Special Edition is uitgevoerd in het kleurthema ‘Blue Carbon’. De sportstoelen zijn bekleed met opvallend blauw anilineleder met witte accenten. In de hoofdsteunen is het F-logo aangebracht. Zowel stoelverwarming als -ventilatie is aanwezig. De levendig blauwe kleur keert terug op het stuurwiel, de versnellingspookknop en de bovenkant van het instrumentarium. En ook de veiligheidsgordels zijn blauw van kleur. De armsteunen van de portieren hebben een carbon-afwerking in blauw, zwart en zilver.

Torque Vectoring Differential
Lexus rust de jubileumuitvoering van de RC F standaard uit met het Carbon Pack. Dit betekent dat zowel de gespierde motorkap als het dak en de actieve achterspoiler gemaakt is van koolstofvezel. Voor een superieur weggedrag in snel genomen bochten, is de performance coupé bovendien voorzien van een Torque Vectoring Differential. Ook de actieve veiligheidssystemen van Lexus Safety Sense + (waaronder Rear Cross Alert en Blind Spot Monitor) zijn standaard.

Lexus F: de eerste tien jaar
Lexus’ sportlabel F werd in 2008 geïntroduceerd op de Lexus IS F. De letter F is een verwijzing naar Fuji Speedway, het bekende circuit aan de voet van de hoogste berg van Japan, Fuji. Hier worden alle F-modellen van Lexus als het ware geboren en klaargestoomd voor de openbare weg.

Puur Craftsmanship
Sinds het begin van het F-sportlabel zijn de Lexus F-modellen auto’s zijn met een gespierd, atletisch design die pure sportprestaties bieden. Auto’s die ‘fun to drive’ zijn en bovenal veel voldoening geven. Tegelijkertijd zijn het modellen met typische Lexus-kenmerken, zoals innovatieve technologie, geavanceerde veiligheid en puur Craftsmanship.

Op maat gemaakt
“Het vooroordeel bestaat dat veel performance auto’s lastig te besturen zijn”, aldus een F Engineer. “Maar in de juiste handen zijn ze juist gemakkelijk te rijden, omdat ze voor bestuurders van verschillende niveaus op maat gemaakt worden. Elke bestuurder kan – ongeacht het niveau – het rijplezier van een Lexus F-model ervaren. De auto kan dusdanig ingesteld worden dat hij past bij het niveau van de bestuurder. En zelfs met de basisinstellingen biedt een Lexus F-model ongelooflijk veel rijplezier.”

Best mogelijke performance
Lexus test zijn F-modellen op de meest uitdagende circuits zoals Fuji Speedway en de Duitse Nürburgring om op die manier de best mogelijke performance, ‘handling’ en power te kunnen bieden. Het resultaat is een auto met een directe respons die het gevoel geeft dat de bestuurder te allen tijde de controle heeft, ongeacht het niveau van de bestuurder, de wegcondities en de snelheid waarmee gereden wordt.

Lexus IS F: het originele Lexus F-model
De Lexus IS F was het allereerste F-model, geïntroduceerd in 2008. Onder de motorkap lag een atmosferische 5,0-liter V8-benzinemotor die Lexus speciaal voor de auto ontwikkelde. Het vermogen bedroeg 310 kW/423 pk. De Lexus IS F accelereerde vanuit stilstand in slechts 4,8 seconden naar 100 km/uur. De auto was uitgerust met een Sport Direct Shift 8-trapsautomaat die toentertijd het snelst schakelde, in slechts 0,1 seconde.

Vermogen en snelheid zijn slechts twee aspecten van een Lexus F-model. Dankzij Lexus’ Vehicle Dynamics Integrated Management (VDIM) zijn bestuurders in staat de grenzen van een F-model veilig op te zoeken. VDIM biedt controle over het remmen, de tractie, het sturen en de stabiliteit van de auto. Voor de echte puristen is het systeem ook uit te schakelen.

RC F en GS F – performance sportcoupé en sportsedan
In 2014 introduceerde Lexus de RC F, gebaseerd op de sportcoupé RC. De V8-benzinemotor van de IS F onderging de nodige wijzigingen en leverde 351 kW/477 pk. De SPDS-transmissie biedt niet minder dan zes rijstanden, inclusief een G-sensor AI-Shift control voor extra high-performance prestaties. Een meer lineaere acceleratie tot maar liefst 7.000 toeren per minuut doet het hart van de ware autoliefhebber beslist sneller kloppen. Dit is mede mogelijk gemaakt door titanium kleppen toe te passen. De RC F is verder uitgerust met een Torque Vectoring Differential – een primeur voor een auto met achterwielaandrijving en de motor voorin. In 2015 rustte Lexus ook de sportsedan GS uit met dezelfde aandrijflijn.

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS