Formule 1

Lewis Hamilton verzilvert 80ste pole, Max Verstappen weergaloos op P3, Ferrari verliezer van de dag + UITSLAG

Uitgegeven door Mitchell Koolen • 7 oktober 2018 07:11

De Grand Prix van Japan op het Suzuka circuit is gewonnen door Lewis Hamilton. Zijn teamgenoot bij Mercedes Valtteri Bottas werd tweede en bleef Max Verstappen net voor. Voor Hamilton was het de race waar hij voor de 80ste maal op polepositie van start ging en het was zijn 71ste Grand Prix-zege. Verstappen liep een tijdstraf op door een incident met Kimi Raikkonen, werd even later getoucheerd door Sebastian Vettel, maar reed vervolgens een strakke race en kwam daardoor op een zeer verdiend podium. Ferrari liet het liggen en kwam niet aan de bak. Daniel Ricciardo reed na het kwalificatiedrama van zaterdag een uitmuntende race met P4 als gevolg.

Formule 1 2018 Max Verstappen


De start op een droog en zonnig circuit verliep goed voor Verstappen, die zijn positie behield. Hamilton bleef eenvoudig aan de leiding en ver achter hem schoot Vettel snel door naar P5. Even later verremde de Nederlander zich en dat leidde tot een kleine schermutseling met Raikkonen. Het incident werd door de raceleiding onderzocht en de stewards besloten de Red Bull-coureur een straf van vijf seconden te geven. Verstappen schreeuwde over de boordradio dat hij dat een belachelijke beslissing vond.

Op bijna hetzelfde moment toucheerde Charles Leclerc de Haas van Kevin Magnussen. De Deen liep een lekke band op en kon terug naar de pitstraat voor vers rubber, maar even later zou hij toch uitvallen. Brendon Hartley, die op P6 van start was gegaan, viel terug naar P10. Door de lekke band van Magnussen en de rommel op de baan als een gevolg daarvan kwam in ronde vier de safety car op de baan.

Tijdens de safety car-periode haalde Leclerc een nieuwe neus op en ook Sergey Sirotkin kwam binnen. In ronde acht kwam de safety car binnen en was Lewis Hamilton snel weg. Wat volgde was wederom een incident met Verstappen, maar nu met de Ferrari van Vettel. De Duitser wilde de Nederlander via de binnenkant inhalen en tikte hem aan. Het leidde tot schade bij de Ferrari en ook bij de Limburger, maar Verstappen bleef op P3 en Vettel zakte terug naar de staart van het veld. Daniel Ricciardo stoomde intussen steeds verder op en haalde Romain Grosjean in. De Australiër lag door die actie op P5 achter Raikkonen.

In ronde 17 kwam Raikkonen binnen voor nieuwe banden. Hij viel terug naar P10, vijf ronden later volgde Verstappen voor zijn pitstop en incasseerde meteen zijn tijdstraf. Na de stop kwam hij terug op P5 achter Grosjean, maar voor Raikkonen. Fernando Alonso en Lance Stroll kregen ook 5 seconden aan hun broek, maar de raceleiding vond dat er geen verdere actie nodig was naar aanleiding van het incident tussen Vettel en Verstappen. Ricciardo, Bottas en Hamilton kwamen ook binnen voor nieuwe banden. De Brit behield de leiding en door alle pitstops was de pikorde in de top drie weer hersteld, met Verstappen op P3.

Bij Ferrari kwam Vettel in de 27ste ronde binnen voor softbanden. De Duitser viel terug naar P16 en moest opnieuw een inhaalrace rijden. De Red Bulls hielden stand achter de Mercedes-bolides, terwijl Carlos Sainz in ronde 33 zijn pitstop maakte. De Spanjaard kwam als veertiende terug op de baan voor Lance Stroll en achter Sergey Sirotkin. Leclerc moest ook naar binnen voor nieuwe banden waardoor de Sauber-coureur achteraan belandde. Even later schoof de Monegask langs de baan en moest hij de strijd staken. Ook Nico Hülkenberg had op dat moment de strijd al moeten staken.

In de slotfase van de race kwam Verstappen dicht bij Valtteri Bottas. Dit Fin voelde de hete adem van de Nederlander in zijn nek en maakte een slippertje, maar Verstappen kon niet profiteren. Ook in de laatste ronden kon hij geen aanval meer inzetten. De Toro Rosso's grepen net naast de punten, terwijl Grosjean goede zaken deed achter de Ferrari's.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS