Formule 1

Lewis Hamilton dominant in Singapore, Max Verstappen erg knap op P2, Sebastian Vettel kleurloos

Uitgegeven door Mitchell Koolen • 16 september 2018 14:07

De Grand prix van Singapore is gewonnen door Lewis Hamilton. Het tweede treetje van het erepodium was voor Max Verstappen, terwijl Sebastian Vettel tekende voor P3 op de prachtig verlichte baan van het Marina Bay Street Circuit. Het was een tamelijk rustige race, waarin hard werd gestreden in het middenveld. Door een geweldig uitgekiende pitstop kon Verstappen positie houden en zo richting het podium de wedstrijd uitrijden. Sebastian Vettel kwam er nagenoeg niet aan te pas evenals Valtteri Bottas, die ook een kleurloze race reed.

Formule 1 2018 Max Verstappen


De start van de race in het donker verliep gunstig voor Lewis Hamilton, Max Verstappen behield zijn P2. Esteban Ocon liep al meteen schade op, terwijl Sebastian Vettel meteen in de aanval ging bij de Nederlander en hem zelfs voorbij stak. De crash van Ocon zorgde direct voor een safety-car-situatie. De Fransman werd geraakt door zijn teamgenoot Sergio Perez. Pierre Gasly maakte een goede start door meteen drie plekken te pakken. In de vierde ronde kon de wedstrijd weer worden hervat. Verstappen was scherp, echter Valtteri Bottas was zeer oplettend en zat vlak achter de Nederlander, die nog niet helemaal met een gerust hart in de RB14 rondreed. Daniel Ricciardo vertoefde op P6 achter Kimi Raikkonen na tien raceronden.

Door de safety-car in de openingsfase van de wedstrijd werden bij sommige teams al vroeg voorbereidingen getroffen voor de pitstops. Terwijl Lewis Hamilton nog steeds aan de leiding ging, werden er in ronde 13 regendruppels gesignaleerd. In de vijftiende ronde maakte Vettel de wissel naar de ultrasofts. Hamilton anticipeerde en daardoor had Verstappen even de leiding van de wedstrijd. De Brit ging over op soft banden en leek voor een één-stopper te gaan; de Mercedes coureur viel terug naar P5, Vettel P7. Bottas kwam binnen in ronde 17. Verstappen ging naar binnen voor nieuw rubber en viel met een snelle stop terug naar P4, een briljante stop voor Red Bull. Räikkönen was de nieuwe leider, met achter hem Ricciardo, waarbij de twee coureurs nog moesten binnenkomen. Fernando Alonso reed gedegen en leek zich prima thuis te voelen op P7. Sauber met Charles Leclerc op P10 en Marcus Ericsson op P11 leken goed de strijd aan te kunnen in het middenveld. Raceronde 23 was voor Kimi Räikkönen het teken om binnen te komen. Ricciardo nog steeds aan de leiding gevolgd door Hamilton en Verstappen op P3.

Nog steeds lokaal werden er druppels regen gespot, maar nog niet genoeg voor de teams om over te stappen op andere banden. Leclerc verdedigde met hand en tand zijn positie tegenover Pierre Gasly, in de strijd om P10. Inmiddels wisselde in ronde 28 Ricciardo naar ultrasoft banden. Door de wissel pakte Hamilton de leiding en was de top drie hetzelfde als tijdens de start. Ricciardo kwam terug achter Räikkönen op P6. Sergio Perez was vol in gevecht om P13 met Sergey Sirotkin, terwijl Nico Hulkenberg met rasse schreden dichterbij kwam.

Terwijl de gevechten in het middenveld steeds heftiger werden, bleef het vooralsnog kalm in de top drie, die onveranderd bleef. Perez bleek dan toch te gefrustreerd te zijn in ronde 34, door te toucheren met Sirotkin, waardoor de Force India coureur naar de pits probeerde te komen. Bottas kroop langzaam dichterbij bij Vettel, maar zat stevig ingepakt tussen de Ferrari's. Perez was inmiddels terug op P17 en zat weer op de staart van Sirotkin. Maar 'Checco' moest naar binnen voor zijn drive-through-penalty. Verstappen en Hamilton reden inmiddels nagenoeg dezelfde rondetijden met 1:45.212. Romain Grosjean kreeg nog vijf seconden tijdstraf aan zijn broek voor het net op tijd aan de kant gaan voor Max Verstappen. Daniel Ricciardo reed de ene snelste rondetijd na de andere, samen met zijn teamgenoot als enige in de 1:43.3.

Met nog tien ronden te gaan in de slotfase van de race, reed Max Verstappen nog steeds op P2 achter Lewis Hamilton. Sebastian Vettel leek de strijd te hebben opgegeven en genoegen te nemen met P3. Terwijl Kimi Räikkönen langzaam er aan kon denken Valtteri Bottas te verschalken, nog voordat de zwart-wit geblokte vlag zou vallen. Echter, hij zag geen kans door te zetten. Hamilton pakte dominant de zege, met een knappe P2 voor Verstappen en een getergde Vettel op P3. Chapeau voor Stoffel Vandoorne met zijn finish op P12.

Uitslag Formule 1 GP van Singapore:

Pos	Driver			Car			Laps	Gap
1 Lewis Hamilton Mercedes 61 1h51m11.611s
2 Max Verstappen Red Bull/Renault 61 8.961s
3 Sebastian Vettel Ferrari 61 39.945s
4 Valtteri Bottas Mercedes 61 51.930s
5 Kimi Raikkonen Ferrari 61 53.001s
6 Daniel Ricciardo Red Bull/Renault 61 53.982s
7 Fernando Alonso McLaren/Renault 61 1m43.011s
8 Carlos Sainz Renault 60 1 Lap
9 Charles Leclerc Sauber/Ferrari 60 1 Lap
10 Nico Hulkenberg Renault 60 1 Lap
11 Marcus Ericsson Sauber/Ferrari 60 1 Lap
12 Stoffel Vandoorne McLaren/Renault 60 1 Lap
13 Pierre Gasly Toro Rosso/Honda 60 1 Lap
14 Lance Stroll Williams/Mercedes 60 1 Lap
15 Romain Grosjean Haas/Ferrari 60 1 Lap
16 Sergio Perez Force India/Mercedes 60 1 Lap
17 Brendon Hartley Toro Rosso/Honda 60 1 Lap
18 Kevin Magnussen Haas/Ferrari 59 2 Laps
19 Sergey Sirotkin Williams/Mercedes 59 2 Laps
- Esteban Ocon Force India/Mercedes 0 DNF

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS