Formule 1

Krijgt Honda toestemming door te ontwikkelen? Gesprek tussen Honda en FIA was 'constructief'

Uitgegeven door Jeroen Scholte • 14 januari 2015 20:34

Zoals verwacht gaat de motorklucht rond Honda nog even door. Hoe zat het ook alweer? In een notendop: er stond een motorbevriezing in het reglement waar Ferrari en Renault een loophole in hebben gevonden, waardoor zij én Mercedes komend seizoen hun krachtbronnen toch mogen doorontwikkelen. Voor Honda, als nieuwkomer, lagen er echter andere regels klaar en die komen er op neer dat zij voor eind februari moeten homologeren en gedurende de rest van het jaar niets mogen ontwikkelen. Logischerwijs waren zij daar teleurgesteld over en hebben de Japanners, samen met McLaren, bezwaar aangetekend bij de FIA.



Inmiddels hebben er gesprekken plaatsgevonden en volgens de BBC is het nu niet meer ondenkbaar dat de regels weer wat omgebogen gaan worden. “Er heeft een constructief gesprek plaatsgevonden,” meldde een FIA woordvoerder. “We gaan nu kijken naar de standpunten die op tafel zijn gekomen.” Een realistische mogelijkheid is volgens de Britse omroep dat Honda diens motor voor eind februari weliswaar zal moeten laten homologeren, maar dat zij wél de beschikking zullen krijgen over de 32 ontwikkelingstokens die de andere fabrikanten gedurende 2015 ook mogen inzetten. Honda wil publiekelijk in ieder geval nog niet op de kwestie ingaan ‘zolang de FIA geen verdere update heeft gegeven.’


Een deel van de kritiek van Honda is dat de Japanners in 2015 niet mogen ontwikkelen terwijl Ferrari, Renault en Mercedes ieder 32 tokens ter beschikking krijgen. In 2016 krijgt elke fabrikant, inclusief Honda, er 25. Een jaar later 20, dan 15 en tot slot voor zowel 2019 als 2020 nog eens 3 tokens. Maar dat zou dus inhouden dat Honda nóóit de 32 tokens zou mogen gebruiken die de anderen in 2015 mogen inzetten. Honda vindt dat oneerlijk, en daar lijkt iets voor te zeggen. Mocht de optie die de BBC oppert ook daadwerkelijk de optie zijn waar de FIA voor kiest, verkeert Honda in ieder geval vanaf 2016 in gelijke omstandigheden als diens concurrentie.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS